Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zeman kritizoval počínání církve, hejtman označil její snahy za nemorální

Přesně po roce do Jihočeského kraje zavítal prezident České republiky Miloš Zeman. Přibližně v 10:30 ho před budovou krajského úřadu přivítal hejtman Jiří Zimola. Prezident přiletěl na jih už v úterý večer, kdy se svým speciálem přistál na budějckém letišti. V jižních Čechách se zdrží až do pátku.

Hejtman Jiří Zimola jej seznámil s hospodařením kraje za poslední rok, které skončilo přebytkem ve výši 337 milionů korun. Jihočeský kraj je tak druhým nejméně zadluženým. „V loňském roce jsme investovali v rekordní výši 2,5 miliardy korun, především do infrastruktury. Podařilo se nám opravit přes 600 kilometrů krajských silnic,“ zmínil hejtman a nezapomněl připomenout také skvěle fungující jihočeské nemocnice.

Posteskl si však nad vývojem rozvoje dopravní infrastruktury z hlediska státních staveb. Důležité komunikace se totiž mohou kvůli posudku vlivu staveb na životní prostředí (EIA) opozdit. Připomenul, že by kraj také od státu uvítal větší spolupráci při uplatnění nových absolventů v praxi.

Aktuálním problémem ale jsou církevní restituce. Podle Zimoly nebyly kraje povinnými osobami v navracování majetku, i proto schválili zastupitelé návrh na zdanění peněžitých náhrad v reakci na žaloby církve proti kraji, obcím, městům, právnickým nebo fyzickým osobám v regionu. „Když jsem byl naposledy ve Federálním shromáždění a proběhla první vlna restitucí, tak představitelé církví, především katolické, říkali: ‚Toto je náš poslední požadavek.‘ Jak se zdá, poslední nebyl poslední,“ řekl Zeman. Hejtman snahy církve požaduje za nemorální.

Prezident rovněž uvedl, že je rád, že se kraj nemusí potýkat s nezaměstnaností jako s vážným problémem, ačkoliv třeba v okrese Český Krumlov je nadále vysoká. Podotkl také, že se zasadil o otevření prostoru čínským investorům a doufá, že se kromě Prahy spojí přímou leteckou linkou s Čínou v budoucnu také Budějce. „V Německu je Čína největším zahraničním investorem, tak proč by nebyla u nás,“ dodal.

Při dotazu senátora Tomáše Jirsy došlo i na šumavský národní park. Podle Zemana musí zákony brát v potaz práva obcí. „Člověk má zájem, aby vedle tetřeva a hlušce byly chráněny i jiné druhy, a neodcházeli z obcí zejména mladí lidé.“ Věří, že si Šumava vezme příklad z Krkonošského národního parku. „Tam neexistují milovníci kůrovce. Nejradši bych Národní park Šumava zrušil, ale to se mi zatím nedaří,“ dodal prezident.

Zeman i Zimola si po skončení diskuse předali věcné dary. Hejtman obdaroval prezidenta keramickými šachy, hlava státu věnovala Zimolovi koženou brašnu, peněženku a opasek. Prezident Miloš Zeman odpoledne vyrazil do Bechyně a večer se v Budějcích setká s Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje. Jeho návštěva končí v pátek.

Foto Jan Luxík

Štítky Miloš Zeman, církev, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Česko, Čína, Církevní restituce, České Budějovice, Tomáš Jirsa, Federální shromáždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman kritizoval počínání církve, hejtman označil její snahy za nemorální  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.