Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2016: V Jihočeském kraji vzniká koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012

V Jihočeském kraji se dnes na vytvoření koalice předběžně dohodla ČSSD s ANO a Jihočechy 2012, musí to ale ještě schválit vedení krajských organizací jednotlivých stran. Zástupci ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012 to po dnešním jednání řekli novinářům. Dohromady by vznikající koalice měla 31 zastupitelů z 55. Hejtmanem by měl nadále zůstat Jiří Zimola (ČSSD), jeho statutární náměstkyní by se měla stát Lucie Kozlová (ANO).

Nastupující koalice vystřídá dosavadní alianci sociálních demokratů a KSČM, která kraji vládla v uplynulém volebním období. Krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD a zajistila si 15 zastupitelů. Druhé ANO získalo 12 a Jihočeši 2012 čtyři mandáty. Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy.

Koalice se předběžně domluvila i na rozdělení křesel v radě tak, že po pěti jich obsadí ČSSD a ANO a jedno zbývající získají Jihočeši 2012.

Sociální demokracie a ANO se den po volbách domluvily na společném postupu. Vzhledem k tomu, že jejich zisk nestačil na nadpoloviční polovinu v zastupitelstvu, vybíraly třetího partnera. ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté zase preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO.

Zástupců dvou nejsilnější stran v kraji se do dnešního dne sešli samostatně třikrát. Až dnes poprvé přizvali k jednání možného třetího koaličního partnera.

Autoři

Štítky ANO 2011, ČSSD, koalice, Jihočeský kraj, Jihočeši 2012, Jiří Zimola, Lucie Kozlová, sociální demokracie, KSČM, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: V Jihočeském kraji vzniká koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.