Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANO nepodpoří Zimolu do čela asociace krajů, chce svého kandidáta

Hnutí ANO nepodpoří do čela asociace krajů jihočeského hejtmana ČSSD Jiřího Zimolu. Předseda ANO Andrej Babiš sdělil, že jeho strana se bude ucházet o předsednické místo v asociaci sama, protože bude se šesti členy nejsilnější. Zimola Právu řekl, že by se o pozici šéfa Asociace krajů České republiky mohl ucházet, chce ale i podporu hejtmanů z ANO a dalších stran.

Babiš uvedl, že ANO Zimolu nepodpoří. „ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta,“ napsal Babiš v textové zprávě. Konkrétní jméno kandidáta hnutí vicepremiér a ministr financí zatím nemá, chce o něm napřed diskutovat s hejtmany.

Nejvyšší post v asociaci krajů dosud držela v regionech nejsilnější ČSSD, předsedal jí jihomoravský hejtman Michal Hašek. Svou pozici však letos neobhájil, podobně jako většina hejtmanů vládní strany.

Zimola v Právu připustil, že by se o post v asociaci krajů mohl ucházet. Uvedl, že má podporu premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, chtěl ji ale i od ANO a dalších stran.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta řekl, že po zkušenostech s vedením asociace chce kolegům navrhnout, zda nezvážit švýcarský model. „Ve kterém by ta funkce čtyři roky rotovala. Není to přeci o tom, že předseda je asociace, asociace je o setkání těch hejtmanů,“ uvedl. Navíc podle něj poprvé nebude asociace jednobarevná nebo s významnou převahou jednoho subjektu, takže to vždy bude o dohodě a kompromisu.

Pokud by se na místě předsedy hejtmani střídali, tak by se podle něj tento post odosobnil. „A nebude to jako někdy v minulosti spojováno, že předseda rovná se asociace,“ dodal Půta. Čunek řekl, že se otázkou, kdo by měl být předsedou Asociace krajů České republiky, ještě nezabýval.

ANO bude mít hejtmana ve Středočeském, Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Členkou asociace je i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Kandidáti ČSSD budou hejtmany vedle Jihočeského kraje i v Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině.

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky ANO 2011, Jiří Zimola, ČSSD, Andrej Babiš, Asociace krajů České republiky, Martin Půta, Michal Hašek, Bohuslav Sobotka, Adriana Krnáčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO nepodpoří Zimolu do čela asociace krajů, chce svého kandidáta  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.