Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČSSD, Pro Jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL chtějí na jihu Čech spolupracovat. Podepíší memorandum

Na jihu Čech patrně vznikne nová koalice ve složení ČSSD, Pro Jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL. Vyplývá to z vyjednávání a prohlášení všech zastoupených stran. Jejich lídři podepíší v úterý na Krajském úřadě Jihočeského kraje memorandum o budoucí spolupráci.

Koalice ČSSD, formace Pro Jižní Čechy, Jihočechů 2012 a KDU-ČSL by měla 28 zastupitelů z 55. Nepovede ji už hejtman Jiří Zimola, jenž hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu o ni neusilovat. Pokud se strany dohodnou, na pozici hejtmanky bude ČSSD jako nejsilnější strana navrhovat náměstkyni Ivanu Stráskou.

Od začátku týdne se koalici snažilo sestavit i hnutí ANO, které se rozhodlo v pondělí při smírčím jednání vystoupit z té dosavadní. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. Oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů. Nakonec byli ochotni jít do koalice s hnutím ANO pouze občanští demokraté.

„My jsme vznikli v roce 2012 na určitý popud, kdy jsme vystupovali proti ODS. Také v našem středu je mnoho bývalých členů ODS. Proto by koalice s ODS nebyla dobrá varianta pro nás i pro našeho voliče,“ řekl Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Dodal, že pro variantu s ČSSD hovoří i zkušenost z předchozích měsíců, kdy oba subjekty spolupracovaly ve vedení kraje.

„Jsme připraveni se podílet na správě našeho kraje. V tuto chvíli se rozbíhají vyjednávání. Pro KDU-ČSL je prioritou, abychom řešili situaci odměňování managementu v jihočeských nemocnicích a dalších zřizovaných a vlastněných organizacích. Dále chceme prosadit priority, se kterými jsme šli do voleb, jako je dostupné bydlení, podpora duálního vzdělávání či přeshraniční spolupráce,“ shrnuje Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Dohodli jsme se, že se dohodneme. Moje oběť, ve smyslu rezignace, nebyla zbytečná a na jihu Čech se bude dále pokračovat v rozumné politice. Nepřipustíme do vedení kraje ty, kteří chtěli zprivatizovat zdravotnictví a chtěli si rozdělit veřejné zakázky. Přiznám, že vyjednávání byla náročnější, vždyť před týdnem tady bylo zřejmé, že vzniká středopravá koalice. Zbývající strany zvážily rizika a tady je výsledek. Byť to není definitivní a stát se může cokoliv, věřím, že se to nestane. Teď přijdou další náročná jednání o podmínkách. Bylo by předčasné hovořit o rozdělení pozic, ale nebudu tajit, že post hejtmana chceme obsadit Ivanou Stráskou. Do kdy vše dojednáme, je těžké dnes odhadovat,“ řekl současný hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„Myslím, že domluvit spolupráci se ještě panu Zimolovi nepovedlo. Jsou pouze zprávy, že se KDU-ČSL přiklání ke spolupráci s ČSSD a že začínají koaliční jednání. Mimořádné zastupitelstvo je 27. dubna a je to poměrně dlouhá doba na to, aby se mohlo stát hodně věcí, které by mohly všechno změnit. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Neházíme flintu do žita, protože tlak uvnitř ČSSD, která chce vést kraj dál svými nekalými praktikami, je obrovský. A my nehodláme na základě nějaké jedné zprávy na vše rezignovat. Mimořádné zastupitelstvo má 27. dubna na programu jediný určitý bod. Pak je 11. května regulerní zasedání. Je potřeba se připravit na to, že to nebude až tak jednoduché. Jak sestavení koalice, tak ani zasedání zastupitelstva. S partnery dál jednáme, ale teď jsou Velikonoce a necháváme odpočinout všechny strany,“ reagovala na události krajská lídryně hnutí ANO Radka Maxová.

Autoři

Štítky ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeský kraj, Česko, Jihočeši 2012, koalice, ODS, Jiří Zimola, ANO 2011, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

No myslím si,že se té holce z Pardubic kouří pěkne z hlavy. Ano?Ano je třeba vydechnout a promyslet jak naložit s kreaturami typu Nováka dosatzeného tou holkou. A kdo by jednal s hochštaplery z ANO a Zombie z ODS. Už nikdo. Prezentovali se již dost a co jim v podstatě jde.Jak jsem již někde uvedl v Budějovické oblasti může být člověk čistý jako lilie a přesto se většinou stane potravou pro děla ostatních(obrazně řečeno) Čož o nějaké čistotě téééé maxové,nováka a Zombie z ODS se říci nedá.

Sobota, 15. dubna 2017, 04:04Odpovědět

ČSSD, Pro Jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL chtějí na jihu Čech spolupracovat. Podepíší memorandum  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.