Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vznikající jihočeská koalice si rozdělila resorty

Vznikající jihočeská koalice se domluvila na rozdělení resortů. Kraj povede hejtman za ČSSD, zástupci každé ze čtyř koaličních stran budou zastávat pozice náměstků. V Jihočeském kraji se domluvily na spolupráci ČSSD, KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočeši 2012. Nahradí koalici ČSSD, ANO a Jihočeši 2012, která se minulý týden rozpadla kvůli neshodám ohledně krajského zdravotnictví.

Sociální demokraté budou dohlížet na zdravotnictví a krajské finance. Uskupení Pro Jižní Čechy připadnou oblasti dopravy a rozvoje a investic. KDU-ČSL bude mít v gesci školství a sociální věci a Jihočeši 2012 segment venkova, kultury a životního prostředí.

„O konkrétních jménech jsme se nebavili. To teprve jednotlivé strany navrhnou," uvedl předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. Dodal, že pokračovat bude stejný model vedení kraje jako doposud. Kromě hejtmana a čtyř náměstků budou ještě dva uvolnění radní. Další čtyři členové rady se nebudou této funkci věnovat na plný úvazek.

Koaliční partneři se už v týdnu domluvili na poměru zastoupení ve vedení kraje. Čtyři radní budou mít sociální demokraté, tři Pro Jižní Čechy a po dvou KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Hejtmankou by se měla stát Ivana Stráská (ČSSD). Momentálně zastává funkci náměstkyně hejtmana Jiřího Zimoly, který však na nejbližším zasedání zastupitelstva zamýšlí na funkci rezignovat a nebude o ni znovu usilovat.

V zastupitelstvu bude mít nová koalice nejtěsnější většinu 28 mandátů z 55. Nová koaliční smlouva by mohla být podepsána do nejbližšího zasedání zastupitelstva, které se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna.

Partneři se shodli, že hodlají změnit systém odměňování ve vedení jihočeských nemocnic řízených krajem. Právě otázka zdravotnictví vedla k pádu předchozí koalice, kterou po podzimních volbách vytvořila ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Po rozpadu koalice se snažilo novou vládnoucí alianci vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo rovněž KDU-ČSL, Jihočechy 2012 i Pro Jižní Čechy a navíc chtělo spolupracovat i s ODS. Většina politických subjektů ale dala přednost konkurenčnímu projektu a spolupráci s ČSSD. V jihočeském zastupitelstvu jsou po loňských podzimních volbách kromě výše zmíněných subjektů i komunisté.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky koalice, ČSSD, Jihočeši 2012, Jihočeský kraj, KDU-ČSL, ANO 2011, zdravotnictví, Pavel Hroch, Jiří Zimola, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikající jihočeská koalice si rozdělila resorty  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.