Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podle posudku se Jiří Zimola při stavbě rekreačního domku na Lipně ničeho nedopustil

Podle posudků, které prověřovaly stavbu rekreačního domu v lokalitě Slupečná v Lipně nad Vltavou, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola nijak nepochybil, ničeho se nedopustil. Audit prověřoval i další objekty, které pro bývalého náměstka hejtmana Jaromíra Slívu, stejně jako pro Zimolu a také pro sebe, staví odcházející šéf holdingu Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Ten za čtyři domy zaplatil celkem 17 milionů 262 433 korun. Doložená dosud neproinvestovaná částka činí dalších 429 280 korun. Přitom podle posudku je obvyklá nákladová cena staveb 15 milionů 50 880 korun. Za pozemek zaplatili jeden milion korun, přičemž cena v místě a čase obvyklá pozemku činí 974 020 korun. Posudek, který vypracovala auditorská společnost NSG Morison audit, ukázal, že Bláha s manželkou Ivanou měl v době od roku 2009 až 2015 příjem skoro 25 milionů korun. Do těchto příjmů nejsou započítány Bláhovy odměny za práci s představenstvu Jihočeských nemocnic. Jsou jen z činnosti ostatních firem manželů Bláhových.

Martin Bláha uzavřel s Jiřím Zimolou i s Jaromírem Slívou smlouvu, na základě které obdržel v květnu 2015 od obou zálohu ve výši dvou milionů korun. Jiřího Zimolu objekt na Lipně přijde na 4,5 milionu korun, což je podle auditu o něco více, než byla obvyklá cena. Audit obvyklou cenu stanovil na 4,1 milionu. „Zbývající částku teprve budu hradit, ze svých úspor v kombinaci s hypotečním úvěrem,“ podotkl Zimola.

Opozice tvrdila, že vedení kraje mohlo vyvádět peníze z nemocnic a používat je na stavbu rekreačních objektů v Lipně nad Vltavou. Podle auditu firmy, které se podílely na projektu výstavby rekreačních domků a zároveň byly ve sledovaném období v dodavatelském vztahu k Jihočeským nemocnicím, poskytly svoje dodávky na projektu za ceny obvyklé. Pětaosmdesát procent finančního objemu celého projektu přitom dodaly firmy, které ve zmiňovaném období nebyly v dodavatelském vztahu k Jihočeským nemocnicím. „Jsou to regionální špičkové firmy. I těch patnáct procent z částky může vzbuzovat nějaké pochybnosti. Proto se auditoři zabývali tím, jestli ceny, za něž tyto firmy, které zároveň měly zakázky v nemocnicích, byly obvyklé. A podle auditorů to tak byl. Firmy nepracovaly pod cenou,“ uvedl Zimola. „Každý člověk má přece zájem na tom, aby mu službu a práce zajišťovali ti nejlepší. Podle jejich výsledků si je každý z nás vybírá,“ dodal.

Ke stavbám rekreačních domů zpracovával posudek i Ústav znalectví a oceňování Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích. „Měli jsme odpovědět na tři otázky. Zda výše pořizovací ceny pozemku odpovídala v roce 2012 v místě a čase obvyklé ceně. Ano, odpovídala. Zda výše proinvestovaných nákladů na výstavbu rekreačních domů odpovídala cenám. Ano, odpovídala. A zda investoři, manželé Bláhovi, měli v dílčích etapách realizace stavby dostatek peněz na nákup pozemku včetně jeho zhodnocení a také na stavbu zmiňovaných rekreačních domků. Ano, měli,“ uvedl rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka.

Podle výsledků auditu tak nedošlo k žádnému pochybení. „My jsme nijak nepochybili. A jediná v uvozovkách chyba, kterou nám může někdo z veřejnosti vyčítat, je to, že jsme o záměru neinformovali na začátku,“ řekl Zimola. „Nechali jsme zpracovat nezávislý audit, abychom vyvrátili veškerá nepodložená obvinění a nesmyslná nařčení, která byla vznesena. Nesmyslná obvinění, která měla za cíl poškodit mé jméno a politicky mě zdiskreditovat, a kvůli kterým jsem se po osmi a půl letech rozhodl opustit funkci hejtmana Jihočeského kraje,“ uvedl Zimola, který dnes podá podrobné vysvětlení a představí posudek a výsledek také na jednání jihočeského zastupitelstva. Tam bude určitě odpovídat na celou řadu dotazů krajských zastupitelů.

Štítky Jiří Zimola, nemocnice, dům, Martin Bláha, Vodní nádrž Lipno, Jaromír Slíva, Lipno nad Vltavou, pozemek, Slupečná, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle posudku se Jiří Zimola při stavbě rekreačního domku na Lipně ničeho nedopustil  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.