Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Miloslav Rozner z SPD „zabrousil" do čela sněmovní komise. Bude kontrolovat NBÚ

Poslanecká sněmovna si zvolila šéfy jednotlivých sněmovních komisí. V každém hlasování bylo odevzdáno 186 hlasů a ke zvolení bylo potřeba dostat alespoň 94 hlasů. Se 134 hlasy se stal předsedou důležité komise, která kontroluje činnost Národního bezpečnostního úřadu, Jihočech Miloslav Rozner z SPD.

Teď se Okamurův expert na kulturu Miloslav Rozner ocitl v nové roli. Povede komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Bude tedy v čele důležitého poslaneckého výboru, který má přímo dozorovat odbornou instituci zodpovídající za utajované informace a bezpečnost státní správy. Který řeší vše okolo ochrany utajovaných skutečností a vydává bezpečnostní prověrky.

Proti zvolení Roznera vystupovali někteří opoziční poslanci, například z KDU-ČSL nebo ČSSD. Oba jsou stejně jako Rozner z jižních Čech. Například Ondřej Veselý z ČSSD poukazoval na to, že Rozner je odborníkem na kulturu. Ptal se, jakou má bývalý manažer skupiny Argema a organizátor kulturních akcí kompetenci, aby vedl takovou komisi. Ještě před volbou se Roznera pokusil vyzvat, zda by tuto svoji nominaci nezvážil, protože výbor pro kontrolu činnosti NBÚ je opravdu velmi důležitý.

„Nevím nic o tom, že by byl nějakým odborníkem v oblasti Národního bezpečnostního úřadu nebo národní bezpečnosti. Vím, že je to odborník pro kulturu, takto i vystupoval v televizi, opakovaně se ke kultuře za SPD vyjadřoval. A chtěl bych mu navrhnout nebo připomenout mu, že vznikl podvýbor pro kulturu v rámci výboru pro vzdělání a věřím, že tam by bylo jeho místo lepší,“ řekl na plénu Ondřej Veselý. 

„Pan Rozner je slušný člověk a nemá žádná negativa ve své minulosti. A všichni jsme přesvědčeni, že pokud byl zvolen v demokratických volbách, povede tuto instutici řádně a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," hájil Roznera předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Vtipně si přisadil další jihočeský poslanec, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Dovolte mi lehkou nadsázku. Jestliže získal vaši nominaci, předpokládám, že víte, co děláte, protože on se do té problematiky velice dobře zabrousí,“ připomněl Bartošek slavný Roznerův výrok. Ten před časem odpověděl na otázku MF DNES slovy: „Nechci do toho zabrušovat, abych se pak z toho nemusel vybrušovat a neřekl něco špatně.“

Miloslav Rozner se ke svému zvolení do čela komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu nevyjadřoval.

V předvolební debatě České televize na sebe tehdejší jednička kandidátky SPD v Jihočeském kraji upozornila nepřesvědčivým výkonem. Miloslav Rozner tehdy své selhání svedl na trému. 

Autoři | Foto Facebook Miloslav Rozner | Zdroj Youtube, Facebook

Štítky Sněmovna, Rozner, SPD, výbor, NBÚ, Miloslav Rozner, Národní bezpečnostní úřad, Svoboda a přímá demokracie, kultura, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, ČSSD, Ondřej Veselý, Jan Bartošek, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Rozner z SPD „zabrousil" do čela sněmovní komise. Bude kontrolovat NBÚ  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.