Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát loni vyplatil stranám a hnutím přes miliardu korun

Přes miliardu korun loni vyplatil stát na příspěvcích politickým stranám a hnutím. Zhruba čtvrtinu této sumy dostalo ANO, které tak vystřídalo ČSSD na pozici nejlépe placeného uskupení. Celkem stát přispěl na činnost 33 politickým subjektům. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnilo ministerstvo financí.

Celková suma je v porovnání s předloňským rokem o zhruba polovinu vyšší hlavně kvůli tomu, že ministerstvo muselo vyplatit desítce úspěšných stran a hnutí příspěvek na úhradu nákladů za volby do Sněmovny. Rozdělilo mezi ně více než 482 milionů korun. Na činnost dal stát stranám dalších 524 milionů korun. V roce 2016 to bylo zhruba 507 milionů korun.

ANO loni dostalo od státu 263,7 milionu korun, což je o dvě stovky milionů korun více v porovnání s předloňským rokem. Takřka o polovinu méně než hnutí Andreje Babiše získala ČSSD (142,3 milionu korun), i tak si ale polepšila - v roce 2016 obdržela 128,7 milionu korun. Výrazněji si polepšila ODS - z předloňských 60 milionů korun na zhruba 113 milionů korun.

Ostatní strany zůstaly pod stomilionovou hranicí. KSČM získala 99,7 milionu korun, KDU-ČSL 79,7 milionu korun, TOP 09 téměř 68 milionů korun, SPD 66,9 milionu korun, Piráti 65,2 milionu korun, Starostové 44,6 milionu korun, Úsvit - Národní koalice 18,8 milionu korun a Zelení 11,2 milionu korun. Každá ze zbývajících 22 stran a hnutí získala méně než deset milionů korun.

Stát od loňského roku vyplácí stranám za každého poslance nebo senátora 900 tisíc korun ročně, za každého krajského zastupitele nebo zastupitele hlavního města Prahy 250 tisíc korun. Do loňska byly tyto částky nižší. Kromě toho mají strany, které získaly ve sněmovních volbách přes tři procenta hlasů, nárok na roční dotaci šest milionů korun, k níž se přičítá 200 tisíc korun za každou započatou desetinu procentního bodu. Strany, které se se ziskem přes pět procent hlasů dostaly se tak do Sněmovny, mají po deseti milionech korun ročně.

Autoři | Foto By Ervinpospisil at cs.wikipedia

Štítky politika, rozpočet, peníze, stát, ČSSD, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, ODS, KSČM, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát loni vyplatil stranám a hnutím přes miliardu korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.