Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihočeská ČSSD nominovala na předsedu strany Jiřího Zimolu

Sociální demokraté v jižních Čechách nominovali na předsedu strany Jiřího Zimolu. Hlasovalo pro něj 129 ze 166 delegátů. Nové vedení si sociální demokraté zvolí na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové.

 „Není to žádné překvapení, otázkou spíš bylo, kolik hlasů Zimola nezíská,“ řekl poslanec Ondřej Veselý, který získal nominaci na místopředsedu ČSSD.

Kandidovat bude kromě jiných i úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který dnes získal podporu od své domovské krajské konference v Plzni a také ve Zlíně. Jihočeši případnou nominaci Chovance neřešili. „O nominaci nás nepožádal,“ uvedl Veselý.

Delegáti ČSSD dnes hlasovali kromě Zimoly ještě o Janu Hamáčkovi, který získal 13 hlasů. Pro Miroslava Krejčíka hlasovalo 55 delegátů. Antonín Staněk získal šest hlasů. O nominaci na místopředsedu se kromě Veselého ucházeli další čtyři kandidáti - Jitka Dostálová, Jana Fialová, Miroslav Dvořák a Lubomír Hejzlar. Nikdo z nich podporu nezískal.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat po volebním debaklu ve sněmovních volbách, které se konaly loni na podzim. Dříve nejsilnější sněmovní strana v nich získala pouze 15 poslanců. Již předtím v polovině června opustil funkci předsedy kvůli klesajícím volebním preferencím Bohuslav Sobotka, stranu místo něj vede Chovanec.

Na sjezd přijede na Chovancovo pozvání nově zvolený prezident Miloš Zeman. Kromě Chovance a Zimoly jsou na předsedu strany nominováni i Hamáček, Krejčík či Romana Žatecká. O nejvyšší stranickou funkci se hodlá ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Jiří Zimola, ČSSD, Milan Chovanec, Ondřej Veselý, Hradec Králové, Jihočeský kraj, Jan Hamáček, Miroslav Krejčík, Antonín Staněk, Jana Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská ČSSD nominovala na předsedu strany Jiřího Zimolu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.