Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

AKTUALIZOVÁNO: ČSSD povede Hamáček, ve druhém kole volby porazil Zimolu. Ten měl při projevu růžové brýle a stal se místopředsedou

Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček. Ve druhém kole hlasování na mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové dnes, v neděli 18. února, získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Ten se poté stal místopředsedou.

V prvním kole hlasování Zimola dostal 179, Hamáček 155 hlasů. Milan Chovanec přesvědčil 116 delegátů, Krejčík 30, Staněk 21, Žatecká 13 a Jukl 6. Kvórum bylo 266 hlasů. Platných bylo celkem 520 lístků. 

Sociální demokracie neměla předsedu od loňského června, kdy funkci opustil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. Zastupoval ho statutární místopředseda Milan Chovanec, který dnes z prvního kola voleb nepostoupil. 

Kandidáti na funkci šéfa ČSSD dostali před hlasováním příležitost pronést desetiminutový projev a oslovit 557 delegátů sjezdu. Největší ohlas měl během projevů Jiří Zimola, který rozdával delegátům růžové brýle a i sám si je nasadil. U pultíku pak líčil realitu strany viděnou přes růžové brýle a následně bez nich. Několikrát si vysloužil potlesk delegátů a rozesmál je.

„Jsme silná a sebevědomá strana, všichni jsme přátelé, nebývale se nám daří," začíná Zimola s ironickým hlasem a růžovými brýlemi na očích. „A teď konec srandy, nic není v pořádku a nic není, jak má být, protože jsme přestali poslouchat, co naši voliči chtějí," pokračoval Zimola. „Naprosto jsme rezignovali na levicový program, a co hůř, my možná nevíme, co je ten levicový program. My jsme lidem přinášeli dobrotu, o kterou v podstatě nestáli,“ prohlásil Zimola.

„My už nemáme čas na žádné přešlapování, dlouhé kecy a chyby. Musíme udělat zásadní změny a musíme se pokusit zachránit ČSSD,“ prohlásil Jiří Zimola, který vyzval delegáty, aby se nedrželi zákulisních dohod. „Já jdu do toho, a jestli chcete, pojďte se mnou,“ zakončil svůj proslov Zimola, který poté sklidil dlouhý potlesk.

AKTUALIZOVÁNO: A tak se také stalo. Sjezd strany zvolil statutárním místopředsedou ČSSD Jiřího Zimolu. V tomto souboji Zimola porazil bývalého brněnského hejtmana Romana Onderku.

 

Autoři | Foto screenshot DVTV

Štítky Jiří Zimola, Jan Hamáček, sjezd, volba, předseda, ČSSD, Poslanecká sněmovna ČR, Hradec Králové, Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Zkušený šíbr rozjel estrádu. Za použití kapky pedagogického minima a psychologie. To by bylo, aby tam babišovi nevlezl:-(

Pondělí, 19. února 2018, 08:44Odpovědět

AKTUALIZOVÁNO: ČSSD povede Hamáček, ve druhém kole volby porazil Zimolu. Ten měl při projevu růžové brýle a stal se místopředsedou  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.