Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích vzniká nové politické hnutí

Nové politické hnutí Čisté Budějovice začal formovat déle než půl roku před komunálními volbami Budějčák Jan Mádl. Podnikatel, který o sobě dává výrazně vědět pořádáním každoroční charitativní fotbalové exhibice známých osobností, založil středopravicové hnutí. Právě dnes, v úterý 3. dubna, startuje kampaň, při níž bude sbírat podpisy na petiční archy. Už teď ví, a je odhodlaný, za Čisté Budějovice kandidovat.

Třiatřicetiletý Jan Mádl z Českých Budějovic dal novému hnutí název Čisté Budějovice. „Je to název, který velmi výstižně značí jednu ze základních idejí, s níž chceme vstoupit do budějcké komunální politiky,“ tvrdí Mádl.

Teď musí hnutí sehnat tisíc podpisů na petiční archy a podat přihlášku na ministerstvo vnitra, které ho pak zaregistruje. „Na těchto krocích nyní začínáme pracovat,“ říká.

Chtějí Čisté Budějovice

K formování hnutí Jana Mádla prý přivedla současná situace v jihočeském krajském městě. „Jsme spolek lidí, kteří se už nemůžou dívat na přešlapy a neprofesionální kroky současné vládnoucí garnitury na českobudějovické radnici. Proto vyrážíme do boje. Aby se nám všem žilo v Českých Budějovicích lépe, budeme usilovat o změny,“ vysvětluje zakladatel hnutí, jehož prioritami jsou: veřejný prostor se všemi jeho konsekvencemi, živá náměstí a ulice, efektivní dopravní infrastruktura, aktivní občanská společnost, transparentní samospráva, ochrana životního prostředí a kvality života.

„Nejvíc nás štve doprava ve městě. Budějce nejsou v tomto směru ideálně koncipované už od samého začátku, je tak těžké něco změnit, ale pořád to jde dělat mnohem lépe než tak, jak se to dělá. Mám na mysli například takzvané modré parkovací zóny. Ano, jsou smysluplné, usnadňují život lidem, kteří tam bydlí a pro které se to vše vlastně dělá. Ale zase je špatné, když se z ulic vytrácí život a stávají se z nich parkoviště. Řešení vidím ve využití míst, kde by se daly vybudovat smart parking - parkovací věže, kde na dvou parkovacích místech zaparkuje třeba až šestnáct aut. Za nešťastné považuji také řešení městské autobusové linky 24, která jezdí úzkou historickou uličkou. Chápu, že je potřeba nějakým způsobem lidi ze záchytného parkoviště dostat do města, je to tak běžné všude ve světě, ale tam jsou k tomu využívány široké bulvární třídy. Tou ale rozhodně naše Krajinská ulice není. Velké rezervy vidím také v systému řízení dopravy. Tady by se dal určitě využít mnohem modernější způsob, který by reagoval na aktuální situace v reálném čase – kolony, nehody a podobně,“ připomíná některá témata Jan Mádl. Ten zároveň podotýká, že ho hodně trápí také územní rozvoj, veřejné prostory a možnosti architektonických zakázek v Českých Budějovicích.

Čerstvý a svěží vítr na radnici

 „Cítíme, že město nemá žádnou výraznou vizi a politici, kteří jsou na radnici často už velmi dlouho, Budějce spíš jen udržují při životě,“ tvrdí třiatřicetiletý dopravní inženýr, který věří, že jeho hnutí tak do budějcké komunální politiky přinese čerstvý a svěží vítr. Jádro týmu tvoří relativně mladí, ale odhodlaní a schopní lidé, kteří ve svých oborech už něco dokázali, vybudovali a jsou dobří v tom, co dělají. A nemají za sebou výraznější politickou minulost. „Opravdu jsem pečlivě vybíral, aby to byli lidé bez vazeb na staré struktury. V současné době máme asi dvacet členů, užší skupina čítá deset lidí a nejužším jádrem je pětičlenný tým. V něm je například David Kovařik, skvělý člověk, rozumný a schopný. Je známý z organizování mnoha akcí nejen ve městě. Dalšími jsou Michael Mráz a Jan Nikerle, které spojuje úspěšný projekt NexGen Digital studio. Vybudovali velkou firmu a vedou si skvěle. V týmu je také Jan Krob, který stojí za úspěšným projektem Fine Food Academy - Škola vaření. Nesmím zapomenout na Jakuba Hořického, který nám pomáhá a je naším poradním orgánem. Protože je spjatý s projektem Český ostrovní dům, je jasné, že se vyzná v soběstačných stavbách a s tím související nízkoenergetické problematice či ohleduplnosti k  přírodě,“ představuje úzké jádro hnutí Jan Mádl s tím, že v jejím středu jsou už i dvě zástupkyně něžného pohlaví, Barbora Povišerová, organizátorka Andělské aukce, a Kristýna Mokráčková, zakladatelka coworkingového centra.

Představou nového hnutí je prosazovat konstruktivní nápady bez ohledu, zda jsou „pravicové“ či „levicové“. Pokud by se ale mělo nějak zaškatulkovat, pak by se cítilo být středopravicí. Pokud by Čisté Budějovice uspělo, Mádl má už dnes jasno, s kým by do případné koalice nechtěl. „Já osobně bych určitě nechtěl, aby naše hnutí spolupracovalo s komunisty. S kým bych rád spolupracoval nedokážu teď říct. Všechno je to o lidech. Každopádně by bylo důležitým faktorem případné spolupráce to, abychom mohli prosadit maximum z našeho programu,“ tvrdí.

Je hrdý Budějčák

Třiatřicetiletý Jan Mádl patří mezi velké českobudějovické patrioty. Je známý především díky charitativní fotbalové exhibici Pomáháme fotbalem, jejíž jubilejní desátý ročník se uskuteční letos v červnu a která jednou z největších sportovně kulturních akcí v jižních Čechách. I díky účasti velkého množství osobností, které každoročně tuto exhibici navštíví, se podařilo během předchozích ročníků vybrat přes 800 tisíc korun pro dětské oddělení onkohematologie českobudějovické nemocnice a pro centrum Arpida. Mádl byl jedním z hlavních pořadatelů Evropského týdne sportu a relaxace žen a necelé dva roky členem komise sportu Rady města České Budějovice.

Je absolventem Biskupského gymnázia. Vystudoval českobudějovickou VŠTE obor logistické technologie se specializací dopravní logistiky a pražskou FTVS obor management tělovýchovy a sportu.

Mádl měl ke sportu vždy hodně blízko, věnoval se hlavně fotbalu, v minulosti působil jako rozhodčí, ale protože nechtěl být spojován, jak sám říká, s „prohnilým“ prostředím, tak před čtyřmi lety raději skončil. Věnoval se i hokeji. Nyní je jeho největším koníčkem rodina, má dvě dcery, a cestování.


Jan Mádl s rodinou.

Autoři | Foto z archivu Jana Mádla

Štítky politika, hnutí, Čisté Budějovice, Jan Mádl, České Budějovice, fotbal, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, sport, radnice, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Krob, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Český ostrovní dům, Nem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vzniká nové politické hnutí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.