Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další politická trafika? Údajný poradce Vojtěcha Filipa bere tučnou odměnu na poště

, aktualizováno 13. června 2018, 9:32

Jako práce snů se může jevit zaměstnání údajného komunistického poradce Lubomíra Krejsy, který podle tří zdrojů Seznamu bere na České poště plat 55 tisíc korun. Tučnou částku mají navíc navyšovat odměny za účast v dozorčích radách. Podle reportérů zpravodajského portálu se na vedení České pošty objevuje jen sporadicky. Na dotazy médií na jeho zaměstnání ve státním podniku navíc reaguje podrážděně a nebo vůbec.

Na kontroverzní kšeft třiapadesátiletého rodáka z Českých Budějc upozornili před nedávnem redaktoři Seznam Zpráv, kteří ho podobně jako naše redakce kontaktovali. „Já vám poděkuji za vaše zavolání a budu opravdu rád, když už mi nezavoláte,“ odvětil redaktorům Seznamu Krejsa, který informace o svém příjmu odmítl komentovat. Na žádost o vyjádření redakci Drbny nereagoval.

Krejsa jako místopředseda dozorčí rady bere podle zdrojů zmíněného portálu odměnu 60 tisíc měsíčně. Nedávno měl začít dostávat ještě dalších 30 tisíc za předsednictví v dozorčí radě dceřiné firmy Česká pošta Security. Pozice byla přitom ještě donedávna honorována jednou korunou ročně. Krejsa má navíc pobírat 55 tisíc korun měsíčně jako zaměstnanec útvaru G-1, v sekci poštovní technologie jako specialista řízení požadavků. Sečteno podrženo, jeho měsíční příjem z rozpočtu z České pošty přesahuje podle dostupných informací 100 tisíc korun.

Reportérům Seznamu se ho ale na centrále společnosti nepodařilo zastihnout, u svého kontaktu ve firemním systému nemá uvedeno žádné telefonní číslo a jeho pracovní náplň tak budí rozpaky. Na to, zda se Krejsa objevuje na centrále společnosti a jaká je jeho pracovní náplň jsme se zeptali vedení společnosti. Bohužel ale bezúspěšně. „K Vašim dotazům nemůžeme s ohledem na ochranu osobních údajů poskytovat žádné informace,“ sdělil stroze tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Analytik: S velkou pravděpodobností se jedná o politickou trafiku

Podle organizace Transparency International celé působení Krejsy v České poště působí navíc minimálně pokrytecky. „Nejen, že se s velkou pravděpodobností jedná o politickou trafiku, ale paradoxní je, že Krejsa má být jedním z hlasitých kritiků hospodaření České pošty, ačkoliv sám není schopen věrohodně vysvětlit, za co získává od České pošty nadstandardní příjem,“ řekl redakci Drbny analytik Transparency International Milan Eibl.

Krejsa má blízko ke komunistickému poslanci Vojtěchu Filipovi, kterého jsme kontaktovali se žádostí o vyjádření k aktivitám jeho údajného ekonomického poradce. "Informace, které zveřejňují některá média, považuji za zcela účelové a za pokus poškodit inženýra Krejsu. Chápu, že někteří privatizátoři jsou rozzlobeni, že jako místopředseda dozorčí rady dbá na to, aby majetek státu nebyl rozprodáván a sloužil účelu, pro který ho státní podnik Česká pošta potřebuje. Ale to je snad jeho práce," sdělil redakci Vojtěch Filip. Odměňování za členství a funkce v dozorčích radách podle svých slov nehodnotí. "Jen vím, že IT odborníci jsou v ČR placeni více než je celostátní průměrná mzda. Pokud jde o poradenství, které občas využívám, nemá s jeho jiným angažmá nic společného. Jen jsem se přesvědčil, že jeho analýzy či informace jsou vždy přesné a pravdivé," uzavřel.

Krejsa však propojení s KSČM ostře odmítá. „Padesát tři let jsem nestraník. V žádné straně jsem nikdy nebyl a nebudu,“ řekl před nedávnem Lidovým novinám. Na dotaz, zda někdy spolupracoval s komunisty či zda se zná s jejich předsedou Vojtěchem Filipem, odpověděl: „Vím, o koho se jedná, protože jsem z Budějovic, a pokud mne paměť neklame, on také. Párkrát jsem se s ním viděl, ale stejně tak jsem se viděl s řadou politiků. Vídám ho v televizi, ale nikdy jsem pro něj nepracoval,“ dodal novinám.

V jeho vyjádření ho příliš nepodržel poslanec a donedávna místopředseda komunistické strany Jiří Dolejš. „Má kontakt na předsedu a byl něco jako poradce v některých ekonomických otázkách. Myslím, že mají stále dobré vztahy, protože minimálně letos na jaře ho jako poradce používal,“ řekl Lidovým novinám Dolejš.

O působení Krejsy u České pošty se média začala zajímat až v souvislosti s personálními změnami ve společnosti, kdy se odvolaný člen dozorčí rady Jan Kasal vyjádřil Lidovým novinám, že by ho nepřekvapilo, kdyby se v čele dozorčí rady objevil právě Lubomír Krejsa.

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky Praha, České Budějovice, Lubomír Krejsa, Česká pošta, Vojtěch Filip, dozorčí rada, Seznam.cz, Jiří Dolejš, Transparency International, Lidové noviny, Seznam Zprávy, Jan Kasal, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další politická trafika? Údajný poradce Vojtěcha Filipa bere tučnou odměnu na poště  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.