Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přes dvě stě lidí na náměstí demonstrovalo proti vládě podporované komunisty

Politické události posledních měsíců nedávají spát mnoha obyvatelům nejen krajského města. Dnes, ve středu 11. července, kdy Andrej Babiš znovu žádá o důvěru Poslanecké sněmovny, se lidé sešli na budějckém náměstí, aby vyjádřili nesouhlas s vládou vedenou trestně stíhaným premiérem. Akce se zúčastnilo i několik místních politiků, dva kandidáti do Senátu nebo politolog z Jihočeské univerzity.

Na budějckém náměstí se sešlo ve čtyři hodiny odpoledne zhruba 250 lidí. „Nevím, jak vůbec ospravedlnit to, že se tady KSČM vrací k moci. Co dodat. Myslím si, že tu dnes nejsme naposledy. Obrana demokracie a svobody má svůj smysl a to nikoliv nátlakovými akcemi, ale podporou demokratických stran a podporou osobností, které se o demokracii zajímají,“ ujal se úvodního slova jeden z hlavních organizátorů Tomáš Kuboušek. 

Podle něj má hnutí řadu kvalitních osobností a i přesto není schopné navrhnout jiného kandidáta na premiéra než trestně stíhaného Andreje Babiše.

Hned po něm vystoupil politolog působící na Jihočeské univerzitě Salim Murad. „Jsem nadšený, že se nás tu sešlo tolik. Že se tu sešlo tolik kriticky smýšlejících občanů, kterým není lhostejné, co se dnešní den děje a v co osm měsíců vyjednávání o vládě vyústilo,“ prohlásil.

Na podiu se také objevili kandidáti na senátorské křeslo. Jako první vystoupil Jiří Šesták. „Jsem rád, že v Budějcích není lidem jedno, co se děje,“ začal. „Nepodceňujme řeč symbolů. 27. června Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. V den popravy Milady Horákové. Dnes, 11. července, v roce 1951 vstoupil v platnost zákon na ochranu českých hranic a Česká republika byla obdrátovaná ostnatným drátem a později vysokým napětím. Je příznačné, že dnes se k moci ve správě státu dostává komunistická strana, která je zodpovědná za to, že tato země byla 40 let morálně a ekonomicky devastovaná, že byly stovky lidí popravených a statisíce zavřených,“ pronesl na náměstí Šesták.

Po Šestákovi se slova ujal další kandidát do Senátu Ladislav Faktor, který podotkl, že už zažil dva zásadní dějinné zvraty, což je dost na to, aby zažíval další, čímž naznačil, že vláda komunistů nevěstí nic dobrého. Mezi demonstranty se objevili také bývalý primátor Juraj Thoma nebo spisovatel Jan Cempírek.

Na náměstí byly vyvěšeny plakáty „Andrej Babiš- Práskač“ nebo „Z bonzáka premiérem“. Mezi projevy mohli lidé na plátně sledovat přimý přenos ze Sněmovny. Na závěr akce chtějí pořadatelé promítnout dokument Selský rozum.

Štítky demonstrace, Andrej Babiš, vláda, politika, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, KSČM, Jiří Šesták, Miloš Zeman, Milada Horáková, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Já pořád nechápal tuto píseň: https://www.youtube.com/watch?v=tZ7spCHVXsQ No vidíte, mám jasno. Ona je o Láďovo rádijku:(

Čtvrtek, 12. července 2018, 07:58Odpovědět

Přes dvě stě lidí na náměstí demonstrovalo proti vládě podporované komunisty  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.