Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Ministr kultury chce o otáčivém hledišti mluvit hlavně s obyvateli Českého Krumlova

Ministr kultury Antonín Staněk si včera, v sobotu 11. srpna, v Českém Krumlově prohlédl při pracovní cestě zámek i otáčivé hlediště v zámecké zahradě. O točně mluvil s památkáři, chce se ještě kvůli této divadelní scéně setkat s místními politiky, zástupci UNESCO a hlavně s obyvateli, než rozhodne, co s hledištěm dál.

Podle památkářů narušuje českokrumlovské otáčivé hlediště postavené v éře socialistického Československa charakter zámecké zahrady. Na tento fakt poukazuje i mezinárodní organizace UNESCO, na jejímž seznamu Český Krumlov figuruje od roku 1992. Otáčivé hlediště letos slaví 60 let.

„Ministr kultury Antonín Staněk v sobotu 11. srpna o točně mluvil s památkáři," oznámila Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva kultury. „Mám v plánu se také setkat s regionálními politiky, s Českým národním výborem ICOMOS, zástupci UNESCO a především také s veřejností, protože si myslím, že je potřeba o této věci diskutovat, najít rozvážný postup a nečinit žádná unáhlená rozhodnutí a velká gesta," uvedl Staněk.

Jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd chtěl, aby se otáčivé hlediště přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Naopak premiér Andrej Babiš v červnu řekl, že by točna měla zůstat v zámecké zahradě. „Lidé si na to zvykli, je potřeba investovat do zázemí pro umělce, kteří tam vystupují. Lidé to berou, že tam točna patří, a lidé nemají rádi změny," uvedl.

Současná točna patří městu České Budějovice. Jihočeské divadlo, které na otáčivém hledišti hraje, má s památkáři smlouvu na pronájem zahrady do konce roku 2020. Novou točnu, jejíž podoba by měla vzejít z architektonické soutěže, chce Jihočeské divadlo přesunout do divadelního traktu v bývalém zahradnictví. Zámecká zahrada by se o tento divadelní trakt rozšířila, nyní jde o neudržované místo za zdí zámecké zahrady.

Nová točna by podle odhadů stála stamiliony korun. Mohla by vzniknout podle návrhu scénografa Joana Brehmse z roku 1972. Měla by dvě hlediště, mezi nimiž by byl komorní hrací prostor. Původní otáčivé hlediště se poprvé roztočilo před 60 lety, 9. června 1958.

Jihočeské divadlo mělo loni tržby z otáčivého hlediště 32,9 milionu korun, přijelo 56 528 diváků.

Co si myslíte o peripetiích s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově?

Celkem hlasovalo141 čtenářů

Autoři | Foto otacivehlediste.cz | Zdroj ČTK

Štítky kultura, politika, společnost, otáčivé hlediště, ministr, Antonín Staněk, Český Krumlov, České Budějovice, Jihočeské divadlo, hlediště, zámecký park, ministr kultury, UNESCO, Komunistické Československo, Ministerstvo kultury České republiky, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ministr kultury chce o otáčivém hledišti mluvit hlavně s obyvateli Českého Krumlova  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.