Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Písek bude mít menšinovou koalici, starostkou zůstane Vanžurová

Písek povede menšinová koalice hnutí Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD. V zastupitelstvu mají 12 z 27 členů. Na ustavujícím zasedání přesto zastupitelé zvolili vedení města, když společně s nově vznikající koalicí hlasovali vždy dva zástupci KSČM. Starostkou města tak zůstane Eva Vanžurová (Pro Písek), která byla ve stejné funkci i v končícím volebním období.

„Koalici s komunisty uzavírat nebudeme, ani jsme o ní nejednali," řekla novinářům po zasedání zastupitelstva Vanžurová. Dodala, že si dovede představit fungování menšinové vlády ve městě. „Zástupci z opozičních stran slíbili, že pokud budou návrhy smysluplné, budou pro ně hlasovat. To znamená, že podpora může vznikat napříč stranami,“ dodala. Pro Písek, KDU-ČSL a ČSSD podle ní podepíšou koaliční smlouvu v nejbližší době.

V povolebním vyjednávání Pro Písek preferovalo pakt s KDU-ČSL, ČSSD a chtělo také podporu Pirátů. Ale právě Piráti vytvořili trojblok a ANO a ODS. Obě uskupení měla po 12 hlasech.

Zastupitelé dnes schválili navýšení počtu místostarostů ze dvou na tři. Statutárním zástupcem Vanžurové se stal Petr Hladík (KDU-ČSL). Jako druhého místostarostu zvolili zastupitelé Petru Trambovou (Pro Písek) a třetím místostarostou je Ondřej Veselý (ČSSD). V devítičlenné radě pak figurují čtyři zástupci z hnutí Pro Písek, tři z ČSSD a dva z KDU-ČSL.

Místostarosta Hladík a zastupitel Rudolf Tyll (Pro Písek) nejprve navrhli, aby se radními stali Martin Brož a Zbyněk Konvička (oba Piráti). Oba to však odmítli.

V komunálních volbách v Písku zvítězila koalice Pro Písek, získala 19,77 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti a třetí hnutí ANO. Vítěznou formaci Pro Písek tvoří především zástupci Jihočechů 2012, TOP 09 a Volby pro město.

Pro Písek získal šest mandátů, Piráti mají pět křesel a ANO čtyři. Na mandáty dosáhly ještě ČSSD, ODS a KDU-ČSL, které mají po třech místech. KSČM si zajistila dva a Písek Sobě - SNK jednoho zastupitele.

Foto Jihočeši 2012 | Zdroj ČTK

Štítky politika, správa, Písek, Eva Vanžurová, koalice, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, Česká pirátská strana, ANO 2011, ODS, Petr Hladík, Martin Brož

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek bude mít menšinovou koalici, starostkou zůstane Vanžurová  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.