Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lídrem jihočeské ČSSD do krajských voleb bude hejtmanka Stráská

Lídrem jihočeské ČSSD do krajských voleb bude hejtmanka Ivana Stráská. Získala 130 ze 133 možných hlasů. Novým předsedou jihočeské ČSSD se dnes stal Václav Valhoda, bývalý poslanec a současný místostarosta Volyně na Strakonicku. Nahradil Jiřího Zimolu. Na krajské konferenci strany v Českých Budějovicích získal 126 hlasů, neměl soupeře, byl jediným kandidátem. Jihočeská ČSSD nově místo dvou zvolila šest místopředsedů.

Na konferenci se sešlo 133 delegátů. Valhoda je předsedou místo Jiřího Zimoly, který 6. ledna rezignoval. Zimola byl předsedou 11 let.

Do krajských voleb sestavila ČSSD kandidátku, na níž je mezi 55 lidmi 11 nezávislých, včetně dvou primářů či spisovatele Jana Bauera. Na prvních pěti místech kandidátky jsou kromě Stráské i krajský radní Antonín Krák, táborská místostarostka Olga Bastlová, bývalý náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch a jindřichohradecká zastupitelka Petra Blížilová.

Nově má jihočeská ČSSD místo dvou šest místopředsedů, aby měl každý okres své zastoupení. Stali se jimi Ondřej Flaška, Karel Kratochvíle, Jana Krejsová, Tomáš Hanes, Martin Hruška a Pavel Svoboda.

Stráská poděkovala všem, kteří jí dali hlas. „Dali mi ho s vědomím, kdy vůbec nejdeme do volebního klání v časech, na které byla sociální demokracie zvyklá, které pro nás byly přívětivé a tučné. Nechci slibovat vítězství ve volbách. V téhle situaci můžu slíbit jako Churchill krev, pot a slzy. Byli bychom velmi rádi, kdyby se výsledek pohyboval významně nad průměry, které má sociální demokracie v průzkumech,“ řekla hejtmanka.

Dlouholetý předseda jihočeské ČSSD a bývalý hejtman Zimola rezignoval 6. ledna na pozici krajského předsedy, odstoupili i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Zimola nevyloučil, že by v krajských volbách kandidoval za hnutí Změna. Dnes nepřijel. Před rokem na krajské konferenci slíbil delegátům, že s ČSSD letošní krajské volby vyhraje.

Lídry do podzimních krajských voleb už dříve oznámily i jiné politické strany a hnutí na jihu Čech. ODS povede bývalý ministr průmyslu Martin Kuba, KDU-ČSL historik František Talíř, STAN náměstek jihočeské hejtmanky Jiří Švec a Piráty českobudějovický zastupitel Lukáš Mareš.

Autoři | Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky ČSSD, volby, kraje, Jihočeský kraj, krajské volby, Ivana Stráská, Jiří Zimola, konference, Václav Valhoda, České Budějovice, okres Strakonice, Volyně, Jan Bauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídrem jihočeské ČSSD do krajských voleb bude hejtmanka Stráská  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.