Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ministr Vojtěch selhává. Tématu odborně nerozumí, říká lékař Martin Kuba poté, co uspěl se svým návrhem na zkrácení karantény

PR článek

Jihočech a lékař Martin Kuba (ODS) uspěl se svým návrhem na zkrácení karantény. Návrh v pondělí schválila rada vlády pro zdravotní rizika. Jak vidí situaci kolem COVID-19 na jihu Čech a co si myslí o dalším vývoji?

Nestává se moc často aby se někomu z opozice podařilo prosadit svůj návrh. Jak se vám to povedlo?
Jako lékař, který strávil hodně času péči o pacienty na ventilátoru se snažím tu debatu vést hlavně na základě věcných argumentů s odborníky. To téma natolik zasahuje společnost, že by ta diskuze měla být opravdu věcná. V tomhle naprosto selhává ministr Adam Vojtěch a je to bohužel tím, že on tomu tématu odborně nerozumí. Když jsem přišel s tím návrhem, tak ho všichni odborníci brali jako správný a jediný ministr vykřikoval, že si na tom jen dělám politické body, a že o žádném zkrácení karantény se neuvažuje. No a utekly dva týdny a odborná rada vlády včetně premiéra ten návrh podpořila. To je pak těžké brát ministra vážně.

Co vás k tomu návrhu vedlo?
Smyslem je nezavřít zdravé a bezpříznakové lidi na dva týdny doma jen proto, že se potkali s někým, kdo je pozitivní. Vezměte si jen, kolik lidí během jednoho pracovního dne potkáte. Pak se zjistí, že jste pozitivní a budete muset nahlásit všechny, s nimiž jste se viděl a oni budou muset jít do 14denní karantény. I když vláda říká, že už ekonomiku nezastaví, tak tohle ji fakticky ochromí. Je to velký problém pro firmy, školy, sportovní kluby. Ze záchranky jsem zvyklý řešit věci rychle, racionálně a bez paniky. A tady ta opatření musí pružně reagovat na to, co už o viru víme. Musí být funkční a taky taková, aby to společnost dlouhodobě zvládla. Není možné, aby v karanténě na podzim skončila půlka národa. Nesmíme zapomínat, že produktivní část společnosti musí fungovat. Mimochodem právě proto, abychom zvládli chránit ty zranitelné a měli peníze na kvalitní zdravotní systém pro ty, kteří péči budou potřebovat. A to nejen kvůli COVID-19.Taky abychom měli třeba na důchody pro seniory. Ty věci spolu souvisí.

Vy jste na jaře byl iniciátorem jihočeské studie promořenosti, která ukázala mnohem vyšší čísla lidí, kteří se už s nemocí setkali než ta republiková. Čím to tedy bylo?
My jsme použili přesné laboratorní německé testy a odebírání krev ze žíly. Ty testy prokáží ve vaší krvi protilátky, pokud jste se s virem setkala. A to i když jste neměla příznaky nemoci nebo jen lehké. Republiková studie použila čínské rychlotesty a pracovali jen s kapkou krve z prstu. Na základě našich laboratorních měření a zkušeností z dalších laboratoří se ukazuje, že ty čínské rychlotesty jsou nepřesné. Prostě řadu lidí, u kterých COVID-19 proběhl jen lehce vůbec nezachytily. Takže lidí, u kterých nemoc proběhla lehce nebo bez příznaků nejsou jen promile, jak tvrdila republiková studie, ale jednotky procent. To se potvrzuje teď kdy většina lidí má lehký průběh a nekončí ani v nemocnicích ani na jednotkách intenzivní péče. Prostě jsme pro Jihočechy použili kvalitní a přesné testy.

To mě často napadá, jestli je tedy důležité, aby média sledovala každodenní číslo o počtu nakažených, když vlastně většina z nich má opravdu lehký průběh.
Celé to ukazuje, jak je důležité pracovat s přesnými čísly a používat je správně. Mnohem důležitější je třeba to, kolik lidí z počtu nakažených leží v nemocnicích na ventilátorech a na JIP. To ukazuje, jaké je nebezpečí, že dojde k přetížení nemocnic. V tom je pak problém, který jsme viděli v Itálii. A je dobře, že tohle číslo i přes přírůstky nakažených nijak nestoupá. Prostě je třeba, aby tyhle věci řídili lidé, kteří jim rozumí a komunikovali je s veřejností otevřeně a srozumitelně. Není dobré tu nemoc bagatelizovat, to opravdu ne. Musíme se taky dobře připravit na podzim a dělat taková opatření, abychom chránili seniory a lidi s rizikovými faktory. Ale dělat to tak, aby to fungovalo a dávalo smysl. Pokud bych o tom na podzim měl rozhodovat jako hejtman, rozhodně bych udělal co nejrychleji další studii na jihu Čech, abychom viděli, v jaké situaci tady jsme. Kolik lidí třeba opět nemocí prošlo, aniž to vlastně ví. S přesnými testy. V žádném případě bych o zdraví Jihočechů nerozhodoval na základě výsledků nějakých čínských rychlotestů. V tom mám jasno.


​Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Martin Kuba, ODS, zdravotnictví, rozhovor, karanténa, lékař, Adam Vojtěch, COVID-19, Česko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Vojtěch selhává. Tématu odborně nerozumí, říká lékař Martin Kuba poté, co uspěl se svým návrhem na zkrácení karantény  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.