Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan? Názory jihočeských politiků se různí

Cesta Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan „čeří vody“ nejen na úrovni mezinárodní diplomacie, ale také na tuzemském politickém rybníčku. Čínská vláda vzkázala předsedovi českého Senátu, že oficiální návštěvou Tchaj-wanu porušuje princip jedné Číny a že za to „zaplatí vysokou cenu“. Tato slova odsoudili také někteří jihočeští politici.

„Česká diplomacie by na podobné komentáře měla reagovat velmi razantně. Tyto výroky se absolutně vymykají všemu, co je standardní v diplomacii mezi státy, kteří mají být nějakými partnery. Potom, co jsme tady zažívali, bychom si měli být pořád jisti, že je Česká republika samostatným státem, který si rozhoduje o tom, s kým se bude stýkat a aby nám tady někdo vyhrožoval, je „mimo mísu“,“ říká předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba (ODS).

Bývalý ministr průmyslu a obchodu vnímá Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan jako správný krok. „Česká republika je suverénním státem, který sám rozhoduje o tom, kam jeho zástupci budou cestovat. Komentáře čínských představitelů nebo zástupců jsou překročení všeho, co si člověk v diplomacii dokáže představit. Jsme rád, že Miloš Vystrčil cestu podstoupil,“ dodává.

Filip: Přehnané ambice jednotlivce škodí celé společnosti

Zcela opačný názor má předseda KSČM a do loňského září budějcký zastupitel Vojtěch Filip. Ten se v komunistických Haló novinách vyjádřil k Vystrčilově cestě ve článku „Přehnané ambice jednotlivce škodí celé společnosti“. Podle jeho komentáře můžeme v přímém přenosu sledovat, jak snadno mohou přehnané ambice jednotlivce poškodit zájmy celé společnosti.

„Mám na mysli donedávna nepříliš viditelného gymnaziálního učitele, starostu menšího města z Vysočiny, krajského zastupitele tamtéž a senátora, který se zmíněnou shodou náhod stal i předsedou Senátu. Od té chvíle můžeme sledovat vývoj tohoto drobného muže, který se zatím neprojevuje žádnými výsledky, ale rozhodně svými rostoucími ambicemi,“ napsal Vojtěch Filip (KSČM).

Podle něho „nás Vystrčilovo asijské dobrodružství zcela jistě poškodí“. „Chápu, že Miloš Vystrčil ignoruje dobré rady prezidenta Miloše Zemana, předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, premiéra Andreje Babiše i ministra zahraničí Tomáše Petříčka, protože jde o politické oponenty. Ale že ignoruje i podobný postoj svého kolegy z vedení ODS Alexandra Vondry, to už je za hranou. Ač s panem Vondrou skoro v ničem nesouhlasím, v zahraniční politice se bezpochyby orientuje a ví, kolik je dvě a dvě,“ uzavřel.

Na doplňující dotazy redakce Drbny předseda KSČM do středeční páté hodiny odpolední nezareagoval.

Čínské výhrůžky

Vystrčil v pondělí zopakoval, že jeho cesta nemá cíl se proti někomu vymezovat. Výhrůžky Číny na jeho adresu jsou podle něj podobné tomu, co bylo obsaženo v čínském dopise, který obdržel bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Připomněl tak kauzu dokumentu, který byl objeven v Kuberově pozůstalosti.

Předseda Senátu přicestoval na Tchaj-wan s asi 90člennou delegací v neděli. Zúčastnil se setkání českých a tchajwanských firem na podnikatelském fóru a vystoupil také před studenty. V projevu mimo jiné vyjádřil naději, že své „demokratické zpoždění“ si začnou uvědomovat i další vysocí političtí představitelé například z Evropské unie a že Tchaj-wan brzy také navštíví. Připomněl rovněž zásadní roli českých i tchajwanských studentů v boji za svobodu před několika dekádami a vyjádřil podporu demokratickým silám v Hongkongu či v Bělorusku. Dnes se setkal s premiérem Su Čen-čchangem.

Souhlasíte s cestou Miloše Vystrčila na Tchaj-wan?

Celkem hlasovalo1544 čtenářů

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Senát

Štítky Miloš Vystrčil, Tchaj-wan, Senát, politika, Martin Kuba, Vojtěch Filip, ODS, diplomacie, Čína, Senát Parlamentu ČR, vláda Čínské lidové republiky, KSČM, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

To je fajn, že jsou všichni objektivní. Až pojede (pro příklad) třeba JUDr. Grospič navštívit Luhanskou Lidovou republiku, nebo Doněckou Lidovou republiku, tak tomu bude věnována stejně pozitivní, příznivá pozornost sdělovacích prostředků, jakou nyní věnují jihlavskému prckovi.

Středa, 2. září 2020, 19:14Odpovědět

ANKETA: Cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan? Názory jihočeských politiků se různí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.