Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novým hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba. Získal 30 z 55 hlasů

Martin Kuba byl na dnešním ustavujícím zastupitelstvu zvolen novým hejtmanem Jihočeského kraje. Hlas mu dalo 30 z 55 zastupitelů. I přesto, že volby v kraji jen těsně vyhrálo ANO, druhá ODS se domluvila na koalici s TOP 09 a KDU–ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy 2012.

Zastupitelstvo začalo v 10 hodin v pavilonu T1 na budějckém výstavišti. Ustavující zasedání vedl do doby zvolení nového hejtmana a radních nejstarší zastupitel, kterým je Jan Zahradník (ODS). Ten na úvod poděkoval hejtmance Ivaně Stráské za odvedenou práci.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Na výstavišti se sešlo 53 z 55 zastupitelů, Jan Krob (ODS) a Daniel Leština (Piráti) se jednání účastnili distančně. Volba hejtmana byla třetím bodem dnešního jednání. Pro Martina Kubu (ODS) hlasovalo 30 z 55 zastupitelů. Stal se tak čtvrtým jihočeským hejtmanem v historii. Před ním funkci zastávali Jan Zahradník (ODS), Jiří Zimola a Ivana Stráská (oba ČSSD).

„Chci poděkovat Vám všem, kteří jste mě osobně a celý náš tým nové jihočeské ODS ve volbách podpořili. Vaše hlasy a důvěra jsou pro mě obrovský závazek. Uděláme maximum proto, abychom Vás nezklamali a splnili, co jsme Vám slíbili,“ uvedl na svém Facebooku krátce po zvolení. „Zvlášť v době, kterou teď procházíme, musí jít stranické přetahování stranou a musíme společně hledat ta nejlepší řešení,“ dodal.  

Koronavirus a přebytek zaměstnanců

Hlavním úkolem kraje je podle Kuby nyní zvládnout dopady pandemie koronaviru. Nejdůležitější je teď zajistit dostatečné kapacity v nemocnicích a v domovech pro seniory a následně nastartovat ekonomiku.

Poté chce Kuba řešit dlouhodobé priority. „Chceme, aby se kraj změnil z úřadu, který většina Jihočechů vnímá jako institut, o kterém nic neví, v partnera pro jihočeská města, obce a občany. Chci být víc v terénu a víc se bavit s lidmi a posouvat krajské peníze do projektů, které chybí," uvedl Kuba.

Uvedl také, že by se zastupitelé měli scházet častěji, ideálně jednou měsíčně. „Nepřijde mi ideální mít zasedání po dvou měsících a pak tu řešit během pár hodin tři stovky různých bodů," řekl. Navíc uvedl, že chce zjistit, jestli není na úřadu Jihočeského kraje přebytek zaměstnanců. V takovém přípravě by chtěl jejich počet snížit.

Rozložení rady

V radě kraji si ODS, ČSSD a KDU–ČSL s TOP 09 rozdělí po třech místech. Jihočeši budou mít místa dvě. V placených pozicích budou vedle Martina Kuby také Lucie Kozlová (ODS), František Talíř (KDU–ČSL), Antonín Krák (ČSSD), Pavel Klíma (TOP 09) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Zbylými členy rady se stali za ODS Tomáš Hajdušek, za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.

Hejtman bude mít na starosti zdravotnictví, záchrannou služba, krizové řízení a vnější komunikaci. Hajdušek bude řídit finance, přípravu rozpočtu, investiční plán a přípravu velkých investičních akcí. Kozlová by se měla věnovat sociálním věcem, vědě, výzkumu a IT. František Talíř z KDU-ČSL by měl mít pod sebou regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí, Pavel Klíma z TOP 09 školství, sport a veřejné zakázky. Pod Antonína Kráka z ČSSD by měla spadat doprava, územní plánování a majetek. Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012 dostal na starost venkov, kulturu a památky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, hejtman, Martin Kuba, ustavující zastupitelstvo, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Jihočeši 2012, Jan Zahradník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Hlavně že tam nejsou piráti s komunisty, čili se můžeme i nadále těšit na peníze, které nám kraj přerozdělí, v tom nebude změn. (Rozumným voličům děkují nejbohatší obyvatelé kraje)

Úterý, 3. listopadu 2020, 12:23Odpovědět

Novým hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba. Získal 30 z 55 hlasů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.