Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stráská končí ve vedení kraje, politický důchod ji ale neláká

Více než 20 let se věnovala Ivana Stráská (ČSSD) politice ve vrcholných regionálních funkcích. Byla starostkou Milevska, náměstkyní jihočeského hejtmana a do dnešního dopoledne i jihočeská hejtmanka. V novém volebním období počítá s tím, že se přesune do ústraní. Ale politický důchod zatím neplánuje, řekla novinářům.

Stráská zůstává krajskou zastupitelkou, její ČSSD je součástí koalice, kterou vede nový hejtman Martin Kuba (ODS). Přestože v minulých měsících říkala, že se těší, až vrcholné funkce opustí, úplný konec na politické scéně zatím neplánuje. "Já asi do politického důchodu nepůjdu naplno nikdy. Na to jsem příliš velký homo politicus. Ale ano, těším se, že budu normálně žít, věnovat se sobě a rodině," řekla osmašedesátiletá Stráská, která ve vedení kraje působila od roku 2008.

Novým hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba. Získal 30 z 55 hlasů

Martin Kuba byl na dnešním ustavujícím zastupitelstvu zvolen novým hejtmanem Jihočeského kraje. Hlas mu dalo 30 z 55 zastupitelů. I přesto, že volby v kraji jen těsně vyhrálo ANO, druhá ODS se domluvila na koalici s TOP 09 a KDU–ČSL, ČSSD, STAN a...

I po letošních říjnových volbách dostávala nabídky, aby ve vedení kraje pokračovala. Například pro Piráty a ANO byla ideální kandidátkou na hejtmanku. "Taková nabídka určitou chvíli existovala. Ale jsem racionální a umím si věci vyhodnotit a vím, že by to byla křehká pozice," řekla Stráská.

Nakonec dala se sociální demokracií přednost koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a hnutím Jihočeši 2012. Dohromady drží 29 mandátů z 55 zastupitelů. I v této formaci dostala zajímavé návrhy. "Byly tu nabídky, abych byla v radě. Ale mě to už nelákalo a člověk má vědět, kdy má odejít," řekla Stráská.

O své budoucnosti v politice má konkrétní představu. Na kraji se řadu let věnovala otázce zdravotnictví a v tomto oboru by se chtěla angažovat i nadále. Tento segment bude podle ní s ohledem na současnou koronavirovou krizi hodně důležitý. "Až se budou ustavovat výbory, tak bych byla ráda, aby byl zřízen zdravotní. A v něm vidím své uplatnění," řekla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, správa, Jihočeský, Stráská, Ivana Stráská, starobní důchod, ČSSD, Milevsko, ODS, Martin Kuba, Česká pirátská strana, ANO 2011, koronavirová krize, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stráská končí ve vedení kraje, politický důchod ji ale neláká  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.