Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bývalý hejtman Jiří Zimola se stal starostou Nové Bystřice. Jeho předchůdce odešel do důchodu

Bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (Změna 2020) se po dvanácti letech vrátil do pozice starosty Nové Bystřice. Po rezignaci předchůdce Vladimíra Bláhy (ČSSD), který odešel do důchodu, byl zvolen do vedení města. Bláha již nebude ani řadovým zastupitelem. Místostarostou se stal Vlastimil Hanuš (Starostové a nezávislí) a novou radní Marta Bartošová Vrbová (Starostové a nezávislí). Zastupitelstvo nově doplní také Rostislav Toman (ČSSD).

„V žádném případě to nebyla nějaká partizánská akce nebo něco, o čem by se jednalo narychlo. Už před dvěma lety, kdy proběhly komunální volby, tak pan Bláha avizoval, že nedokončí celé své volební období a že v roce 2020 odejde do důchodu,“ řekl ke svému znovuzvolení do čela obce Jiří Zimola. Ten při volbě neměl protikandidáta.

„Kolegové mi dali důvěru a koneckonců nepřicházím do něčeho nového. Deset let jsem tu starostoval a odtud jsem odcházel do funkce jihočeského hejtmana. Můj tehdejší místostarosta, kterým byl právě pan Bláha, se poté stal starostou,“ doplnil Zimola.

VOLBY 2020: Lídr Změny 2020 očekával ve volbách lepší výsledek. Strana Jiřího Zimoly získala méně než dvě procenta

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. Novinářům řekl, že...

A právě Vladimír Bláha mu nyní zpět předal post starosty. „Svědčí to o tom, že tady v Nové Bystřici nehrajeme na nějaká politická trika. Na předání funkce jsme se na zastupitelstvu domluvili naprosto v klidu. Po celou dobu, co jsem byl hejtmanem, jsem byl zároveň zastupitelem v Nové Bystřici a práci kolegů jsem sledoval a před dvěma lety jsme se uvolil jít do funkce místostarosty. Proto jsem při svém zvolení oznámil, že nepožadují žádných 100 dní hájení. Moc dobře totiž vím, do čeho jdu,“ dodal k volbě bývalý hejtman. Podle svých slov by rád navázal na práci svého předchůdce.

„Bystřice pod panem Bláhou rozkvetla, máme krásně opravené náměstí a lidem se tu dobře žije. Samozřejmě také řešíme řadu problémů, třeba týkajících se zaměstnanosti nebo zvýšené kamionové dopravy, která nám tu vede přes centrum. To jsou výzvy, před kterými nyní stojíme a které musíme s kolegy zastupiteli řešit. Moje vize je dovést Novou Bystřici do dalších komunálních voleb. Zda budu kandidovat nebo ne, na to je ještě dost času,“ uzavřel.

Někdejší jihočeský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola opustil ČSSD letos po dvou dekádách členství, v posledních letech byl kritikem sociálnědemokratické politiky. Zimola byl od roku 2008 do roku 2017 jihočeským hejtmanem a dlouhá léta předsedou jihočeské sociální demokracie. Výrazný sociálnědemokratický politik v lednu na mandát rezignoval. Jeho hnutí Změna 2020 kandidovalo v uplynulých krajských volbách, kdy však nezískalo ani dvě procenta. O svém hnutí prohlásil, že chce prosazovat skutečnou sociálně spravedlivou politiku, kterou ČSSD "hloupě opustila". 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Nová Bystřice, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, ČSSD, starobní důchod, Vladimír Bláha, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý hejtman Jiří Zimola se stal starostou Nové Bystřice. Jeho předchůdce odešel do důchodu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.