Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přesně před 30 lety se stal Jaromír Talíř prvním primátorem Budějc

Přesně před třiceti lety vzešel z komunálních voleb první primátor Českých Budějovic. Stal se jím křesťanský demokrat Jaromír Talíř. Ten se na politické scéně pohyboval až do letošního roku. Talíř byl v letech 1996 až 2006 také poslancem. Ve vládě Václava Klause zastával v letech 1996 až 1998 funkci ministra kultury.

Prvním primátorem Českých Budějovic byl 6. 12. 1990 zvolen Jaromír Talíř z Československé strany lidové, který funkci zastával do 1994, kdy jej po volbách vystřídal Miroslav Beneš z Občanské demokratické strany. V letech 1998—2006 se stal primátorem města Miroslav Tetter z Křesťanské a demoktratické unie – Československé strany lidové, 2006—2010 Juraj Thoma z Občanské demokratické strany, 2010 opět Miroslav Tetter. Jako lídr nově vzniklého hnutí Občané pro Budějovice v komunálních volbách 2010 byl zvolen primátorem opět Juraj Thoma. Ve volbách 2014 zvolili zastupitelé novým primátorem města Jiřího Svobodu z ANO. 

„Příští rok mi bude 70 let. Je čas dát prostor mladším politikům,“ prohlásil Jaromír Talíř v září loňského roku, kdy zastával pozici zastupitele města České Budějovice a také Jihočeského kraje. Na svém mandát v městském zastupitelstvu tehdy rezignoval. V českobudějovické samosprávě ho nahradil stranický kolega Šimon Heller, na krajské úrovni zůstal v pozici zastupitele do letošního roku a po vypršení mandátu odešel po třiceti letech z politické scény.

Talíř se v roce 1990 stal prvním primátorem Českých Budějovic. V komunálních volbách na podzim 1994 byl opětovně zvolen do zastupitelstva Českých Budějovic za KDU-ČSL. V roce 1995 se pak stal i členem městské rady, ale již v listopadu 1995 na post radního rezignoval kvůli výkonu funkce náměstka ministra kultury, přičemž již předtím jej někteří radní chtěli odvolat pro nízkou docházku. Mandát českobudějovického zastupitele obhájil v komunálních volbách 1998, komunálních volbách 2002 a komunálních volbách 2006. V komunálních volbách 2010 znovu kandidoval, ale zvolen nebyl.

V posledních letech uspěl v krajských volbách v roce 2012 a stal se zastupitelem KDU-ČSL v Jihočeském kraji. Ve volbách v roce 2016 tento post obhájil.

V komunálních volbách v roce 2014 byl po čtyřleté pauze opět zvolen za KDU-ČSL zastupitelem Českých Budějovic. Původně byl na kandidátce na 10. místě, ale vlivem preferenčních hlasů skončil druhý. V listopadu 2014 se navíc stal náměstkem primátora pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a Jihočeské divadlo.

Rodák z Českého Krumlova nakoukl do celostátní politiky ve zmíněném roce 1995, kdy se stal náměstkem ministra kultury a od 4. července 1996 do 2. ledna 1998 pak zastával post Ministr kultury ČR v druhé vládě Václava Klause.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KDU-ČSL

Štítky České Budějovice, Jaromír Talíř, volby, primátor, KDU-ČSL, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ministr kultury, Václav Klaus, ODS, Miroslav Tetter, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před 30 lety se stal Jaromír Talíř prvním primátorem Budějc  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.