Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mluvčí Trikolóry Ivana Kerlesová odešla z funkce. Kvůli krokům Klause následuje některé spolustraníky

Část členů Trikolóry vyzývá předsedu strany a poslance Václava Klause mladšího k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se stranickými kolegy. Kvůli krokům Klause už oznámili například dva krajští předsedové strany Antonín Fryč a Petr Viktorýn nebo členka a bývalá mluvčí strany Ivana Kerlesová, že z funkcí v Trikolóře odcházejí.

Trikolóru založil Václav Klaus mladší poté, co byl v roce 2019 vyloučen z ODS, za kterou byl zvolen do Sněmovny. Důvodem vyloučení bylo vystoupení Klause ve Sněmovně, v němž přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Do Trikolóry přešly následně ještě poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Hyťhová z SPD.

Straníci, kteří Klause i ostatní členy předsednictva vyzývají k rezignaci, kritizují mimo jiné Klausovo oznámení, že Trikolóra bude opakovaně prosazovat referendum o vystoupení z EU.

„Mně osobně se nelíbí, že jsem se dozvěděla z médií, že Trikolóra se jednou za čtyři roky bude snažit o referendum o setrvání ČR v Evropské unii. Když jsem napsala centrální kanceláři, zda máme nový program a kde se o něm mohu dočíst, odepsali mi, že žádný nový program není. Pak se tedy musím ptát, jak to, že se nové programové priority objevují v médiích,“ řekla Deníku N Kerlesová a dodala, že řada členů nesouhlasí s tím, že se Trikolóra zúčastnila demonstrace Otevřeme Česko.

Signatářům se nelíbí rovněž údajně svévolné rozhodování Klause o lídrech kandidátek pro sněmovní volby. „Trikolóra jde nedemokratickou, autokratickou cestou bez ohledu na své členy,“ píšou signatáři dopisu, který podepsali Kerlesová, někdejší kandidát Trikolóry do Senátu Zdeněk Pešek a bývalý předseda hnutí v Olomouckém kraji Aleš Hrubý.

Například v Ústeckém kraji se podle serveru ozvaly protesty tamních členů Trikolóry proti dosazení poslankyně Terezy Hyťhové, která do strany přestoupila z SPD, do čela krajské kandidátky.

Dva krajští předsedové - Antonín Fryč ze Středočeského kraje a Petr Viktorýn z Moravskoslezského - se kvůli zásahům do kandidátek rozhodli, že nebudou obhajovat své funkce. Viktorýn Deníku N řekl, že Klaus prosazoval na moravskoslezskou kandidátku do krajských voleb kandidáty stojící mimo hnutí výměnou za sponzoring. Klaus serveru řekl, že si na nic takového nevzpomíná.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Trikolora, Ivana Kerlesová, Václav Klaus mladší, politika, Trikolóra hnutí občanů, Petr Viktorýn, Antonín Fryč, Evropská unie, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Tereza Hyťhová, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mluvčí Trikolóry Ivana Kerlesová odešla z funkce. Kvůli krokům Klause následuje některé spolustraníky  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.