Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtmany nadzvedlo vyjádření prezidenta. Sputnikem bez registrace se na jihu Čech očkovat nebude, reaguje Martin Kuba

Hejtmany napříč řadou krajů pořádně nadzvedlo vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který pro Parlamentní listy prohlásil, že požaduje odchod dvou ministrů a ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv, především kvůli rozdílnému postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Do středečního odpoledne se k jeho slovům veřejně vyjádřili čtyři hejtmani, kteří odmítají očkování vakcínou neschválenou evropskou lékovou agenturou EMA. Mezi nimi také hejtman Martin Kuba (ODS).

Sputnikem se ze zemí Evropské unie očkuje zatím v Maďarsku, na základě výjimky ministerstva zdravotnictví má začít i na Slovensku. Také tam panují u veřejnosti rozdílné názory na očkování touto vakcínou.

Kuba: Sputnikem bez registrace se v jižních Čechách očkovat nebude

„Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého,kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ shrnul Martin Kuba (ODS) na svém twitterovém účtu.

Podobně se vyjádřil také hejtman Libereckého a Karlovarského kraje a také hejtmanka Středočeského kraje. „Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ doplnil Kubu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Za mrtvé může podle Zemana Blatný a Storová

Vlnu emocí mezi hejtmany vyvolal dnešní rozhovor s prezidentem, který vyšel na portálu Parlamentní listy. V něm Zeman říká, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) a šéfka SÚKL Irena Storová svým odmítáním ruské vakcíny Sputnik nesou plnou odpovědnost za úmrtí českých občanů na onemocnění covid-19. Podle něho by oba měli být odvoláni, o čemž bude přesvědčovat premiéra. Zeman kritizoval i Andreje Babiše, s nímž má jinak dobré vztahy. Udělal prý chybu právě nominací Blatného. Skončit ve funkci by podle hlavy státu měl i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Dostávám určité informace a jsem za ně rád, protože jsou pozitivní. Vzhledem k tomu, že mě vždycky zajímaly spíše překážky na cestě, tak bych chtěl říci, že dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ odpověděl Parlamentním listům na otázku týkající dodávek Sputniku V do Česka. „Mezi pozitivní informace patří ale to, že v úterý Itálie koupila ruský Sputnik a na jejím území má vyrůst továrna na jeho výrobu. Negativní informace je, že teď Slovensko na týden přerušilo očkování kvůli nedostatku vakcín. Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé. Přičemž počet zemřelých už vyskočil na dvě stě za den. Proto oni (ministr Blatný a šéfka SÚKL Irena Storová, pozn. red.), a to chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí,“ dodal.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, hejtman, Martin Kuba, Miloš Zeman, očkování, Sputnik, vakcína, Sputnik V, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Česko, Evropská léková agentura, ODS, Parlamentní listy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmany nadzvedlo vyjádření prezidenta. Sputnikem bez registrace se na jihu Čech očkovat nebude, reaguje Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.