Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Nové přístaviště je podle zastupitelů další šancí pro cestovní ruch

Už na konci listopadu by mělo být hotové přístaviště, které začalo Povodí Vltavy budovat na náplavce u Jiráskova nábřeží. Investice za 26 milionů korun vyvolala mezi Budějčáky bouřlivé reakce. Opravdu město potřebuje přístav? A pokud ano, v čem může být přínosný? Na to jsme se zeptali budějckých zastupitelů.

Otázka: Je vybudování nového přístaviště pro České Budějovice zbytečností nebo může být přínosné? Pokud ano, v čem?


Viktor Lavička (ANO)

Vybudování přístaviště v našem městě hodnotím jako krok správným směrem. Řeka k našemu městu neodmyslitelně patří a vodní cesta mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou, a dále po proudu, je velice hojně využívána. Vidím v tomto záměru Povodí Vltavy výhodu pro město i z hlediska podpory cestovního ruchu. S oživením řeky jsme již započali ve vytvoření studie Město a voda a tento záměr do tohoto koncepčního materiálu skvěle zapadá. Doufám, že nové přístaviště bude mít co nejvíce uživatelů, protože to městu může přinést výrazný benefit v podobě nových návštěvníků.

Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice)

Osobně považuji stavbu přístavní hrany u Dlouhého mostu za velmi podstatnou investici pro rozvoj cestovního ruchu. Konečně bude pro turisty možné doplout s menší lodí přímo k centru Českých Budějovic a zaparkovat zde na delší dobu. To v protějším přístavu nešlo, proto návštěvníci přijíždějící ve vlastních plavidlech museli parkovat buď v Českém Vrbném nebo na Hluboké.

České Budějovice jsou na konci vltavské vodní cesty, lze tedy očekávat, že sem řada turistů zamíří. A navíc se budeme snažit je sem i aktivně nalákat. Nahrávají tomu i současné trendy individuální turistiky. Při průměrných vyvolaných útratách cca 500 - 600 Kč/osoba/den lze navíc čekat zajímavé ekonomické dopady pro místní podnikatele. Celá investice prošla dopředu ekonomickým posouzením, bez něj by nemohla být realizována.

Investici provádí Povodí Vltavy jako součást velkého projektu na splavnění naší národní řeky, zejména pro rekreační využití. Osobně v tom vidím i šanci na to, jak zatraktivnit České Budějovice nejen pro turisty, protože všude v zahraničí jsou podobná přístaviště významným a oblíbeným prvkem veřejného prostoru.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Doufáme, že přístaviště bude jak pro Budějčáky, tak především pro cestovní ruch ve městě přínosné. Vodní turistika je na Vltavě velice oblíbená a rozšířená a my doufáme, že i toto je jeden z kroků, který ji pomůže rozšířit i v Českých Budějovicích. Přístaviště je snahou o získání jiných, nových návštěvníků města, kteří zde zakotví a zajdou do centra na oběd, ubytují se tady, utratí své peníze. A o to jde - získat pro město další turisty. 

Přístaviště budou moci samozřejmě využívat pro své lodičky i místní milovníci plavby, kteří si splní sen o svém “moři”. 
Věříme, že tento projekt bude úspěšný, zvýší turistický ruch nejen v našem městě, ale i kolem celé řeky severně od Budějc, pomůže místním podnikatelům (restaurace, dopravci, půjčovny lodí a hausbótů, ubytování, služby...) a celkově zatraktivní nabídku volnočasových aktivit. 

Je potřeba jen dávat dobrý pozor, aby k tomuto novému zdroji příjmů neměli přístup jen vybraní jedinci a jejich kamarádi, ale aby byly startovací podmínky pro všechny podnikatele a živnostníky nastaveny férově a stejně. Také je důležité zachovat přírodní charakter prostoru přímo pod Jiráskovým jezem, jez samotný jako technickou památku a okolí Sokolského ostrova jako odpočinkovou zónu.

Jiráskův jez a soutok Malše s Vltavou je třeba před motorovou dopravou lodí rozumně chránit. I proto je vývaziště na Dlouhé louce přijatelné. Oproti tomu plavební komora kolem Jiráskova jezu je kontroverzní a drahý nápad, který nepodporujeme.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Nejde o akci města, ale Povodí Vltavy. Nové vývaziště tedy České Budějovice nic nestojí. Jeho vybudování je jedním z článků přispívajících k oživení Vltavy a v tomto směru je způsobilé podpořit i cestovní ruch ve městě.  Investice Povodí je v souladu se schválenou koncepcí Město a voda.

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Juraj Thoma (HOPB), Petr Braný (KSČM) a Lucie Kozlová (ODS) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky politická korida, politika, České Budějovice, náplavka, vývaziště, cestovní ruch, Povodí Vltavy (státní podnik), ANO 2011, Vltava, Viktor Vojtko, Juraj Thoma, Petr Braný, Tomáš Bouzek, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Nové přístaviště je podle zastupitelů další šancí pro cestovní ruch  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.