Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volby se blíží. Podívejte se na průřez prioritami politických stran

Strany kandidující ve volbách do Sněmovny vesměs opakují v kultuře sliby, které zaznívaly i v minulých volebních obdobích. Pokud se strany vůbec kultuře věnují, tradičně slibují jedno procento na kulturu ze státního rozpočtu, důslednější uplatňování autorského práva, udržení nezávislosti veřejnoprávních médií či péči o památky. Vyplývá to z programů zveřejněných na webu.

KDU-ČSL, TOP 09 a ODS v koalici Spolu kromě zmíněného také oprašují slib zákona o veřejných kulturních institucích a přichází s další trvalkou, to je s převedením cestovního ruchu pod ministerstvo kultury. V návaznosti na nový stavební zákon chce připravit nový památkový zákon, což je slib, který dávaly v posledních 20 letech mnohé strany i vlády, ale skončil vždy v různé fázi rozpracovanosti či legislativního procesu.

Koalice Spolu také říká, že bude prosazovat sjednocení kulturních statků a služeb v nejnižší sazbě DPH a prosadí vyšší daňové zvýhodnění mecenášství a sponzoringu jako krok k vícezdrojovému financování kultury.

Piráti a Starostové mají ve svém program v kultuře čtyři body. Důraz kladou na transparentní a nezávislá média veřejné služby. Volbu rad České televize a Českého rozhlasu chtějí rozdělit mezi více orgánů, jednou z možností je, aby se na jmenování podílela jak Sněmovna, tak Senát. Hospodaření veřejnoprávních médií má podléhat kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu. Pro změnu mediálních zákonů chtějí souhlas obou komor parlamentu, rozhodnutí mediálních rad i rozhodnutí Sněmovny ve vztahu k volbě či odvolání má být přezkoumatelné Nejvyšším správním soudem. Odvolání radních bude možné pouze na základě zákonných důvodů, odvolání celé rady nebude možné, slibují Piráti a STAN.

V autorském právu chtějí zprůhlednit kolektivní správu a zpřístupnit tvorbu financovanou z veřejných zdrojů. Chtějí proto mimo jiné snížit sazby DPH na kulturu v hranicích vymezených evropským právem. Slibují také oblíbené jedno procento na kulturu a transformaci příspěvkových organizací na veřejné kulturní instituce. Chtějí podpořit Prahu v záměru stavby Vltavské filharmonie a prosazovat stavbu nové Národní knihovny. Přihlásili se také k nápadu zavedení statusu umělce, po kterém po vzoru jiných evropských zemí volají umělci a který by měl mimo jiné umělcům zaručit sociální jistoty a zlepšení profesního, sociálního a ekonomického postavení.

Legislativně ukotvit status umělce slibuje i ČSSD v kapitole svého programu nazvané Kultura národa. Slibuje každoročně zvýšit rozpočet ministerstva kultury o miliardu korun. Současný roční rozpočet činí přibližně 15 miliard korun, respektive letošní je po úpravách s výdaji na pokrytí covidových ztrát 15,8 miliardy a na příští rok ministerstvo financí navrhuje 14,3 miliardy korun.

Sociální demokraté chtějí rozšířit volné vstupy do muzeí a galerií s cílem zlepšit přístupnost těchto institucí pro děti, studenty, seniory a nízkopříjmové skupiny. Podobné nápady také v minulosti již zazněly, vždy ale narazily na to, že by muzejním institucím výpadek ze vstupného výrazně chyběl v rozpočtu a stát by ho musel dorovnat, k čemuž zatím nebyly vlády ochotné. ČSSD chce prosadit legislativní ukotvení komunitních médií do českého právního řádu, zlepšit právní rámec státní památkové péče a také slibuje "zahájit výstavbu nové budovy Národní knihovny".

KSČM nemá v programu kapitolu věnovanou kultuře, v kapitole nazvané Pro štěstí a budoucnost dětí ale také slibuje volný vstup do muzeí pro děti, v kapitole Oživení ekonomiky i společenského života zmiňuje podporu kulturního vyžití i vlastní kulturní tvorby pro všechny skupiny občanů.

Ani hnutí Přísaha se kultuře nevěnuje v programu samostatnou rubrikou. V kapitole Hrdý domov a náš národní zájem zmiňuje, že stát málo dbá na podporu české historie a vlastenectví. Chce proto zavést každoročně na 28. října volný den vstupu v roce pro občany České republiky do muzeí, galerií a památek, které jsou státní, krajské či obecní. Zda v tento den budou muset případní zahraniční návštěvníci muzeí platit, není zřejmé.

SPD se kultuře věnuje v programu obsáhleji, především vymezuje českou kulturu proti jakékoli jiné. "Odmítáme multikulturalismus – nebudeme z prostředků českých daňových poplatníků podporovat kulturní a společenské aktivity zaměřené na prezentaci kultury mimo náš civilizační okruh, kterým je náš způsob života a naše chápání demokracie zcela cizí. Zastavíme státní podporu ideologických neziskových organizací působících v této oblasti," uvádí hnutí. Chce zrušit dosavadní dotační politiku ministerstva kultury, která podle něj přerozděluje peníze mezi projekty, které se mnohdy netěší širšímu diváckému zájmu, a praxi Státního fondu kinematografie, který podle SPD podporuje filmy, které mají nízkou návštěvnost. Hnutí chce, aby se zveřejňovaly platy zaměstnanců, novinářů a dalších tvůrců placených z rozpočtu ČRo a ČT.

Hnutí ANO doposud svůj program nezveřejnilo.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, strany, volby, kultura, Poslanecká sněmovna ČR, veřejnoprávní médium, Ministerstvo kultury České republiky, muzeum, Starostové a nezávislí, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Národní knihovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby se blíží. Podívejte se na průřez prioritami politických stran  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.