Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský krajský úřad zaregistroval všech 18 uskupení, které chtějí do Sněmovny

Krajský úřad Jihočeského kraje zaregistroval kandidátní listiny všech 18 politických uskupení, která je podala pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Zástupci stran a hnutí doplnili na kandidátky potřebný počet členů, opravovaly se spíš jen technické chyby.

Pokles kandidujících uskupení, vznik koalic

Do parlamentních voleb v kraji letos kandiduje o sedm méně uskupení než před čtyřmi roky. Rovněž 18 politických subjektů kandidovalo na jihu Čech do Sněmovny v roce 2013.

„Všechny kandidátky jsou opravené, všechny jsou zaregistrované. Strany doplňovaly kandidátní listiny, třeba podali kandidátní listinu, kde měli dva členy a doplnili (počet) do těch 22, protože neměli třeba prohlášení kandidátů, že souhlasí s kandidaturou, že mu nejsou známy žádné překážky (jeho kandidatury)," řekla Alena Karvánková z krajského úřadu.

Letošní pokles počtu kandidujících uskupení způsobil kromě jiného vznik koalic. Jednu tvoří uskupení Spolu, které sestavilo listinu ze zástupců ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Všechny tři strany přitom před čtyřmi roky kandidovaly samostatně. Podobně je to s koalicí Pirátů a STAN. Také tyto dvě politické formace před čtyřmi roky usilovaly o hlasy voličů individuálně.

Lídry budou ministr životního prostředí nebo bývalá ministryně školství

Známá jsou všechna jména lídrů. Hnutí ANO nejdřív zvažovalo, že by jej na jihu Čech vedl současný ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Nakonec ho ale na prvním místě kandidátní listiny v regionu nahradil jiný člen kabinetu, ministr životního prostředí Richard Brabec. Havlíček bude lídrem ve Středočeském kraji.

Uskupení Přísaha povede Ivana Kerlesová, která loni vedla do krajských voleb Trikolóru. Jedničkou jihočeské Strany zelených se stala bývalá ministryně školství Dana Kuchtová. Za hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu kandiduje podnikatel Ladislav Vrabel, který svého času vedl spor s tajemníkem českobudějovického magistrátu Zdeňkem Řeřábkem. Za SPD už není jedničkou poslanec Miloslav Rozner, místo něj vede kandidátku lékařka Iveta Štefanová.

Jihočeský kraj má ve Sněmovně 13 poslanců. Z posledních voleb v roce 2017 vzešlo pět zástupců za ANO, dva za ODS a po jednom pak ČSSD, TOP 09, SPD, KSČM, Piráty a KDU-ČSL.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Jihočeský kraj, volby, sněmovna, krajský úřad, Poslanecká sněmovna ČR, kandidátní listina, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Česko, koalice, ODS, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský krajský úřad zaregistroval všech 18 uskupení, které chtějí do Sněmovny  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.