Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: První volební den je u konce. Většina lídrů má odvoleno

První den voleb do Poslanecké sněmovny je u konce. O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V prvních hodinách po otevření volebních místností hlásí okrsky účast mezi 20 až 45 procenty. Účast je tak zatím podobná, jako před čtyřmi lety. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Volební místnosti se otevřou opět zítra od 8:00 do 14:00.

Kdo překročí pět procent?

Osmé sněmovní volby v historii samostatné České republiky mimo jiné předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty. Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako 14 krajů.

Za hlavního adepta na vítěze voleb je považováno hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety není jisté, že očekávané vítězství dokáže zúročit sestavením většinové vlády. Prezident Zeman už předem slíbil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. Bude ho moci pověřit opakovaně, třetí nominaci předkládá předseda Sněmovny. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty proto budou spoléhat přinejmenším na to, že se jim podaří získat ve Sněmovně většinu.

Lídři mají odvoleno

Během pátku dorazila k volebním urnám většina lídrů v republice. Na jihu Čech, konkrétně v Českých Budějovicích, volil předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten uvedl, že jeho strana by po těchto volbách opět podpořila případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Filip volil v Českých Budějovicích, věří tomu, že KSČM překročí nutných pět procent. Svůj hlas do volební urny hodil také lídr ANO pro Jihočeský kraj Richard Brabec. Na sociálních sítích jeho odchod z volební místnosti zachytil poslanec Roman Kubíček, který kandiduje za ANO z druhého místa.

Dalším z lídrů, který vyrazil v pátek k volební urně, byl lídr koalice SPOLU Jan Bauer. Svůj hlas do urny vhodil také Libor Vondráček (Svobodní), Ivana Kerlesová (Přísaha) nebo Ondřej Veselý (ČSSD). Ne všichni ale byli ve volebních místnostech úspěšní. Na redakci Budějcké Drbny se před desátou hodinou večer obrátila Marie Dušková z Českých Budějovic, která i přesto, že se do volební místnosti vydala, svůj hlas do urny vhodit nemohla. „Nebyla jsem uvedena v seznamu voličů a přitom v Branišovské 44 bydlím od roku 1977 a vždy jsem volila v této místnosti. Občanský průkaz mám platný, jsem plně soběstačná!!! Zapisovatelky se jen stále dívaly do seznamu, nic neříkaly a tak jsem požádala o vrácení občanského průkazu a z místnosti v klidu odešla. Bohužel můj hlas, mnou vybraná strana nedostane. Někde se stala chyba, což by se asi nemělo stát,“ napsala.

VOLBY 2021: Komunisté by znovu podpořili menšinovou vládu hnutí ANO, řekl Filip

V českobudějovické základní škole Bezdrevská odvolil dnes odpoledne předseda KSČM Vojtěch Filip. Po vhození hlasovacích lístků do urny novinářům řekl, že by jeho strana po volbách opět podpořila případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Věří, že KSČM...

Rekordní zájem v zahraničí

Rekordní zájem o volby do Sněmovny eviduje ministerstvo zahraničí u Čechů žijících v zahraničí. O voličské průkazy zažádalo na zastupitelských úřadech 2418 lidí, což je zhruba o polovinu více než při prezidentských volbách před třemi lety. Další tisíce voličů jsou pak zapsány na zvláštních seznamech voličů, uvedlo ministerstvo. Jako první mohli hlasovat díky časovému posunu Češi v Brazílii a Argentině, a to už od čtvrtečních 19:00. O hodinu později se otevřely volební místnosti na úřadech na Kubě, východním pobřeží USA a v Kanadě. Všechny hlasy musí být odevzdány do sobotních 14:00, kdy končí hlasování i v ČR. Češi žijící v zahraničí v letošních sněmovních volbách vybírají kandidáty z Ústeckého kraje, což jim losem určila Státní volební komise.

Na průběh voleb dohlížela poblíž volebních místností policie. Na některých místech museli policisté řešit porušování protiepidemických opatření. „Oznámení jsme vyřešili buď domluvou na místě anebo je předáme příslušným správním orgánům k vyřízení,“ uvedla policie na oficiálním twitterovém účtu.

V Jihočeském kraji se ale první volební den obešel bez komplikací. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury žádné podobné oznámení jihočeští policisté neevidují.

Zahraniční média favorizují Babiše

Voleb si všímají i zahraniční média, často zmiňují Babiše jako favorita, jehož těsné vítězství očekávají. Zároveň dodávají, že je to navzdory jeho četným skandálům, sporům s Evropskou unií a nepříliš dobře zvládnuté pandemii covidu-19. Agentury AFP a AP také připomínají, že Babišovo jméno se objevilo v souvislosti s kauzou Pandora Papers, v níž minulý týden stovky novinářů z celého světa upozornily na zahraniční majetky politiků a podnikatelů vlastněné přes společnosti s anonymními majiteli. Televize Al-Džazíra se podrobně věnuje povolební roli prezidenta Zemana. Obě koalice Pirátů a Starostů a Spolu sice podle stanice mají šance na úspěch, ale ani vítězství jim kvůli prezidentově postoji nemusí zajistit post premiéra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce, Facebook.com | Zdroj ČTK, MVČR, ČSÚ,

Štítky volby, poslanecká sněmovna, hlasování, volební místnost, Poslanecká sněmovna ČR, koalice, ANO 2011, Andrej Babiš, Česko, Piráti a Starostové, SPOLU, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: První volební den je u konce. Většina lídrů má odvoleno  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.