Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měly by být toalety v restauracích zdarma otevřené pro veřejnost? Odpovídají zastupitelé

Na začátku května se ve veřejném prostoru řešilo téma, se kterým přišel pražský starosta Jan Čižinský. Navrhoval „otevření“ toalet v restauracích pro lidi, aniž by byli hosty daného podniku. Restaurace a kavárny by od města na oplátku dostali například slevu na nájemném. Mohlo by podle budějckých zastupitelů něco podobného fungovat v Českých Budějovicích? Podpořili by tento návrh? Na to jsme se ptali v dalším díle Politické koridy.

Viktor Lavička (ANO)

Služby pro turisty jsou jistě pro cestovní ruch velmi důležité a je naším zájmem, aby se v našem městě cítili co nejlépe. „Otevření“ toalet v restauracích pro turisty bychom ovšem volili pouze na základě dobrovolnosti. Ne všechny podniky jsou v nemovitostech v majetku města a musel by se najít mechanismus, jak restauratéry a majitele kaváren motivovat.

Ve větší míře je potřeba dbát na navýšení počtu míst s toaletami, které by mohly v případě umístění v lokalitě poblíž venkovních restaurací sloužit nejenom pro hosty těchto podniků, ale také pro veřejnost a město by se na jejich chodu mohlo spolu s daným subjektem finančně podílet.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Myšlenku jako takovou podporuji. Zásadní ovšem je, aby to bylo pro provozovatele podniků dobrovolné. Město by mohlo podniky pozitivně motivovat například slevou na nájemném z předzahrádek či prostor pro reklamu. Dostatek čistých a adekvátně vybavených veřejných toalet je nejen základní služba, kterou by město mělo zajišťovat svým občanům, ale je to také jedním z měřítek turistické přívětivosti měst. Kandidujeme na Evropské hlavní město kultury, snažíme se povzbudit cestovní ruch ve městě. I toto je jedna z cest, jak podpořit návštěvnost města.

Zároveň je však třeba dbát na bezproblémové fungování již zavedených veřejných toalet. Mnoho občanů města již mělo nemilou zkušenost se zanedbanými, či dokonce zavřenými toaletami na Sokolském ostrově. Ten je navštěvován opravdu hojně a zdá se mi, že aktuální způsob provozu je  špatný. Město prostě musí investovat peníze do takové základní věci, jako jsou záchody. Výmluvy na nepořádnost uživatelů jsou směšné. Intenzivní údržba a úklid jsou přece při provozu toalet samozřejmostí.

Ivo Moravec (HOPB)

„Otevření“ toalet bych v Českých Budějovicích podpořil. Spíše se kloním k příspěvku než slevě na nájemném. Již dnes jsou v našem městě vstřícné restaurace, které použití toalet lidem umožňují, aniž by byli jejich hosty.

Petr Maroš (ODS)

Na první pohled jde o návrh, který je z pohledu města velmi lákavý, a chtělo by se říct, že to bychom samozřejmě podpořili. Vedle toho tu však máme provozovatele kaváren a restaurací a těm už se návrh nemusí líbit vůbec. Myslím si, že s provozovateli, kteří jsou v prostorách pronajímaných městem, by se tato varianta domluvit dala, pokud by proti tomu byla sleva na nájemném. To by mi smysl dávalo. Ale u většina restaurací a kaváren není pronajímatelem prostor město a tam mi nedává smysl, aby provozovatelé měli vyšší náklady na toalety a nic jim to nepřinášelo. Soukromý pronajímatel nájemci za otevření toalet určitě slevu na nájmu nedá. Proč by to dělal?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Braný (KSČM), Jan Mádl (STAN) a Tomáš Bouzek (TOP 09) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politická korida, politika, zastupitelé, korida, České Budějovice, toaleta, restaurace, kavárna, Jan Čižinský, ANO 2011, Ivo Moravec, Petr Braný, Tomáš Bouzek, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

A co kdyby město zřídilo ve svých budovách veřejné toalety? To by nešlo?

Středa, 1. června 2022, 08:39Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Měly by být toalety v restauracích zdarma otevřené pro veřejnost? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.