Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lišov zůstává poslední obcí v ČR, která má dva volební obvody

Lišov na Českobudějovicku zůstává jedinou obcí v České republice, která má pro komunální volby dva volební obvody s jinými kandidáty. Systém má zajistit to, aby v samosprávě měli své zástupce i voliči deseti místních částí.

„Je to tradice, kterou držíme od roku 1990. Vždy v patřičné lhůtě před volbami zastupitelé rozhodují, zda u současného modelu rozdělení na dva obvody město zůstane. A také letos se vyjádřili pro,“ uvedl tajemník lišovského městského úřadu Jan Kudlata. Komunální volby se konají již následující týden v pátek a sobotu.

Podle něj tradice vznikla proto, že se obyvatelé místních částí obávali, že v zastupitelstvu budou jen kandidáti z města. Proto se Lišov rozdělil na dva volební obvody. Ve 21členném zastupitelstvu vybírají voliči 15 kandidátů z městské části a šest zástupců mají místní části, mezi něž patří například Levín, Kolný, Velechvín nebo Vlkovice.

V Lišově žije přibližně 4500 obyvatel. Před čtyřmi roky ve volbách zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů LIŠOVSKO s 47,62 procenta hlasů, což mu zajistilo deset mandátů v zastupitelstvu. Starostou se stal Jiří Švec, který je zároveň krajským zastupitelem.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, obce, Lišov, úřad, Česko, část obce, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres České Budějovice, Jiří Švec, Levín, Vlkovice, Velechvín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lišov zůstává poslední obcí v ČR, která má dva volební obvody  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.