Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějce povedou ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Primátorkou bude poprvé žena

Zástupci ODS, Společně pro Budějovice, Pirátů a Jihočechů dnes podepsali memorandum, které deklaruje vznik vládnoucí koalice v Českých Budějovicích. Primátorkou se poprvé v historii Českých Budějovic stane žena, bude jí Dagmar Škodová Parmová. Ustavující zastupitelstvo je naplánováno na 24. října.

Povolební vyjednávání dnes v Českých Budějovicích skončila podpisem memoranda o vzniku nové koalice. Tu bude tvořit ODS, jako vítěz voleb, uskupení Společně pro Budějovice, které tvoří TOP 09 a KDU-ČSL, Piráti a Jihočeši 2012. „Za ODS jsme se snažili, aby koalice vznikala na vládním půdorysu. Dále jsme chtěli vedení radnice bez hnutí ANO. Zároveň jsme chtěli koalici, která bude funkční a bude plnit volební program. Jako ODS jsme slíbili, že změníme fungování radnice, budeme se snažit zrychlit výstavbu a projekty, na které Budějčáci dlouho čekají," řekl dnes před podpisem memoranda jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Zástupci pěti stran a hnutí budou dnes v Českých Budějovicích u podpisu memoranda o vytvoření koalice. Budějcké Drbně to potvrdila lídryně Pirátů Zuzana Kudláčková. Vládnout budou ODS, KDU-ČSL- TOP 09, Piráti a Jihočeši 2012. V zastupitelstvu...

Primátorkou se poprvé v historii města stane žena. Bude jí lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová„Zásadní priority jsou určitě doprava a investice, a to do dopravy, výstavby škol, hal u škol, ale například i výstavba slibovaného akvaparku. Nejdříve ale musíme „ukojit“ poptávku po sociálních bytech nebo místech v domovech pro seniory,“ nastínila budoucí primátorka některé směry, kterými se bude chtít nové vedení města ubírat. 

ODS získala ve volbách 16 mandátů, s uskupením Společně pro Budějovice a Piráty, měly strany dohromady 22 mandátů. K získání nadpoloviční většiny tak musely získat ještě jednoho spojence. Tím se nakonec stal za Jihočechy 2012 Martin Maršík (Jihočeší 2012), který byl na kandidátní listině hnutí Občané pro Budějovice. „Hlavním impulsem ke spolupráci bylo, že volby dopadly tak jak dopadly. Z pohledu Jihočeši a HOPB to bylo zklamání, protože pokles mandátů o 50 procent je hodně. Neviděli jsme jedinou možnost, jak tu koalici udělat tak, aby to bylo bez ANO. Je pravda, že vítězná strana nebyla vůbec nakloněna spolupráci s celým hnutím Občané pro Budějovice, takže pro mě osobně je to velmi těžké, mrzí mě to, ale karty byly takto rozdány," řekl dnes ředitel Biskupského gymnázia Maršík. 

Koalice tak bude mít 23 křesel ze 45 zastupitelů. Jedná se ale o dalším hlasu, který by mohla ODS získat také z kandidátky hnutí Občané pro Budějovice. „Telefonovala jsem si se Světlanou Procházkovou, která v minulém volebním období byla na kandidátce ODS a Soukromníci,“ řekla budoucí primátorka. Tato spolupráce ale nebyla součástí dnes podepsané dohody.

ODS bude mít v novém vedení města převahu. „Budeme mít sedm radních, Společně pro Budějovice budou mít dohromady s Piráty tři radní, to znamená každý jednoho a o ten třetí post se budou střídat po dvou letech. Chtěli jsme tento krok udělat proto, abychom ty počty co nejvíc vyrovnali. Začínat budou Piráti. Jednoho radního bude zastávat Martin Maršík za Jihočechy,“ popsal hejtman Kuba.

Nové vedení města předpokládá, že kromě primátorky budou tři uvolnění a dva neuvolnění náměstci. Momentálně mělo město pět uvolněných náměstků, ale velkou část volebního období jich bylo šest. „Výrazně tím snížíme náklady, protože ušetříme měsíčně zhruba 160 tisíc korun," dodal Kuba. Přesné rozdělení resortů a personální obsazení koalice teprve zveřejní.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, volby 2022, komunální volby, koalice, České Budějovice, ODS, Česká pirátská strana, radnice, Občané pro Budějovice, Martin Kuba, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce povedou ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Primátorkou bude poprvé žena  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.