Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech očekávají velký zájem o volby i v zimních střediscích

Z lyží rovnou k urnám. Tak vypadá na některých místech Jihočeského kraje druhé kolo prezidentských voleb. Někteří lidé využili víkendu k tomu, aby jej strávili na horách a s volebními průkazy se rozhodli odevzdat svůj hlas mimo svá trvalá bydliště. Tradičně hodně takových voličů evidují v zimních střediscích v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku nebo v šumavské Kvildě.

„Očekáváme, že zájem lidí, kteří u nás nebydlí, bude opět vysoký. Podobně tomu bylo i v prvním kole,“ řekl starosta Kvildy Radek Thér (Kvidla domovem). Loni na podzim v komunálních volbách v obci registrovali 130 voličů. V prvním kole prezidentských voleb tam však odevzdalo svůj hlas 318 lidí. „Není to pro nás zátěž navíc, zvládáme to a jsme na to připraveni,“ uvedl Thér.

Podobná situace v Kvildě nastala i před pěti lety. V komunálních volbách tam v roce 2018 k urnám přišlo 74 lidí. Prezidenta ale v obci volilo v prvním kole 293 lidí a ve druhém pak dokonce 596. „Uvidíme, kolik lidí dorazí nyní. Ale počasí je příznivější než před dvěma týdny při prvním kole, kdy tady nebyl žádný sníh. To znamená, že i návštěvníků by tu mohlo být více,“ řekl starosta.

Vyšší zájem než v prvním kole předpokládají v Lipně nad Vltavou. Hlas tam patrně odevzdají i turisté, kteří tráví víkend v přilehlém Skiareálu Lipno. „V prvním kole v Lipně volilo na průkaz 143 lidí. Ale teď je situace jiná, protože se v posledních dnech ochladilo, napadl sníh a vrátila se zima. Projevuje se to i na ubytovacích zařízení, kde se obsazenost blíží ke 100 procentům, což před dvěma týdny nebylo,“ řekla mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiflová.

Vysoký zájem o voličské průkazy evidovali rovněž na českobudějovickém magistrátu. Pro druhé kolo si o něj zažádalo 2308 lidí. „Pro druhé kolo prezidentských voleb v roce 2018 bylo vydáno přes 600 voličských průkazů,“ řekla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

V prvním kole prezidentských voleb v kraji zvítězil Andrej Babiš (ANO), dostal 34,87 procenta hlasů. Na druhém místě skončil Petr Pavel, pro kterého hlasovalo 33,51 procenta voličů. Před 14 dny se voleb v kraji zúčastnilo 69,43 procenta lidí. Před pěti lety zvítězil v kraji ve 2. kole prezidentské volby Miloš Zeman, dostal 51,09 procenta hlasů. Druhého Jiřího Drahoše volilo 48,9 procenta. Ve druhém kole tehdy hlasovalo 67,95 procenta oprávněných voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, prezident, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech očekávají velký zájem o volby i v zimních střediscích  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.