Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaká je docházka poslanců na hlasování ve Sněmovně? Z Jihočechů mají nejvyšší účast zástupci ANO

Jihočeši si na podzim roku 2021 zvolili třináct poslanců. Jak jsou na tom za rok a čtvrt s účastí na hlasováních? A jaké měli důvody k neúčasti? Na to se ve své statistice zaměřila redakce Drbny, která porovnala účast všech jihočeských poslanců.

Vysoká účast jihočeských poslanců ANO

Absolutně nejvyšší účast na hlasováních má z jihočeských poslanců Roman Kubíček (ANO). Za dobu mandátu se účastnil více než dvou tisíc hlasování a omluven byl osmdesátkrát. „Od začátku volebního období jsem chyběl pouze jeden den, který jsem věnoval návštěvě lékaře. Několik hlasování jsem vynechal vzhledem k probíhajícímu pracovnímu jednání na půdě Poslanecké sněmovny, tzn,, že jsem byl přítomen, ale nehlasoval jsem,“ řekl Kubíček.

Podobnou bilanci má také jeho stranický kolega Ondřej Babka (ANO). Jeho počet hlasování se přibližuje dvěma tisícům. Podle svých slov chyběl pouze na mimořádné červencové schůzi. „Všechny mé omluvené účasti na hlasování jsou myslím z jedné mimořádné schůze, která se konala někdy v minulém roce v červenci (zrovna bylo dost hlasování). Jinak jsem ze schůzí omluven nebyl a účastnil jsem se všech jednání. Pokud jsem byl v 17 případech nepřihlášen, znamená to, že jsem nestihl přijít do sálu, či z nepozornosti zapomněl přihlásit svou hlasovací kartu,“ dodal Babka. Jeho účast se pohybuje podobně jako v případě Richarda Brabce (ANO) kolem devadesáti procent.

Přesně 1878 hlasování absolvoval zatím během svého mandátu Viktor Vojtko (STAN). Omluven byl zhruba ze čtrnácti procent hlasování a to především kvůli zahraničním cestám. „Myslím, že se celkově hlasování a obecně jednání pléna i výborů Poslanecké sněmovny účastním velmi zodpovědně. Pokud jsem omluven, bývá to nejčastěji z důvodu zahraniční cesty (jsem vedoucím stálé delegace do Meziparlamentní unie, což sebou nese zahraniční cesty a jednání se zahraničními delegacemi) a jiných pracovních povinností, kdy nicméně bývám "vypárován" s opozičními poslanci,“ shrnul Vojtko.

Pracovní cesty a nemoc

Jihočeši zvolili do Poslanecké sněmovny také dvojici žen. Iveta Štefanová (SPD) se zúčastnila 85 procent hlasování a Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) necelých 82 procent hlasování. „Hlavním důvodem mé neúčasti na hlasování byly zejména neodkladné pracovní cesty, které jsem absolvovala v rámci přípravy zákonů, abych zjistila aktuální problémy lidí, se kterými se potýkají. Dalším faktorem byla účast na jednáních v Poslanecké sněmovně, ať už koaličních nebo odborných, která se týkala sociálního či školského tématu. Posledním důvodem byla náhlá nemoc, která mi znemožnila účast na hlasování. Je třeba také vzít v úvahu důležitost jednotlivých hlasování při hodnocení této statistiky. Při těch nejdůležitějších jsem nikdy nechyběla,“ popsala Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Omluven ze čtvrtiny hlasování byl Šimon Heller. Jeho neúčast je způsobena především pracovními cestami a zdravotními důvody. „Moje neúčast na plénu Poslanecké sněmovny má v zásadě dva důvody. Pracovní zahraniční cesty týkající se primárně bezpečnosti (Německo, Izrael, Brusel) a mé zdravotní důvody včetně například nemoci mých dětí, které jsem musel hlídat,“ doplnil Šimon Heller (KDU-ČSL).

Z Jihočechů mají nejmenší účast na hlasováních Karel Tureček (ANO) a Václav Král (ODS). U obou se účast pohybuje pod sedmdesáti procenty. V porovnání řadou dalších poslanců je účast všech jihočeských nadprůměrná. Například účast bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) se pohybuje kolem 18 procent a u jeho spolustraníka Jaroslava Faltýnka (ANO) kolem 58 procent. Podobnou účast jako Faltýnek má také úřadující premiér Petr Fiala (ODS). U ministra Víta Rakušana (STAN) se účast pohybuje lehce nad 45 procenty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Šimánek Vít

Štítky volby, účast, poslanecká sněmovna, politici, absence, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O Babišovi víme že jezdí mezi lidi. Nepřítomnosti nejlepších je vysvětlena. Není vysvětlena účast 58% Faltýnka, Fialy a 45% Rakušana. Podivné, rádi si počteme.

Neděle, 12. února 2023, 00:21Odpovědět

Jaká je docházka poslanců na hlasování ve Sněmovně? Z Jihočechů mají nejvyšší účast zástupci ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.