Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mohou být sociální služby na okraji města problémem?

Plány města na vybudování denního centra pro závislé osoby a osoby bez domova na okraji města vyvolaly mezi politiky velké diskuse. Může být připravovaný projekt problémem do budoucnosti? Nebo jde o logický krok, který těmto lidem pomůže vrátit se zpět do života? Zeptali jsme se českobudějovických zastupitelů.

Jak připravovaný projekt hodnotíte? Může být podle vás problémem vzdálenost od centra města?


Viktor Lavička (ANO)

Myšlenka vytvořit zbrusu nové centrum pro lidi bez domova vznikla již za minulé koalice, protože si vedení města také uvědomovalo, že objekt v Riegrově ulici je již nevyhovující, což se markantně ukázalo zejména v době kovidové pandemie, kdy město spolu s hasiči bylo nuceno pro lidi bez domova vystavět stany v areálu Letního kina v Háječku. Jen umístění plánovaného centra se lišilo s tím, které je v současné době navrženo. Jednoduše bylo dostupnější. Takto vzdálené místo na Okružní ulici jistě vyvolá mnoho otázek, jak řešit bezpečnost, dostupnost, infrastrukturu, aj.  A také to hlavní. Zdali budou klienti toto zařízení v takto vzdálené lokalitě navštěvovat a využívat. A bude to znamenat další místo, kde bude nutná častá přítomnost strážníků městské policie, kteří následně mohou chybět jinde.

Petr Maroš (ODS)

Já s projektem vybudování denního centra pro závislé osoby a osoby bez domova na Okružní ulici jednoznačně souhlasím. Bude tam vybudováno vše potřebné pro jejich důstojný život i pro možnost návratu do běžného života. Ve větší vzdálenosti od centra nevidím žádný problém. Naopak. Centrum má patřit aktivním občanům města a turistům. Závislé osoby a osoby bez domova centrum města bohužel zpravidla nevyužívají k ničemu smysluplnému a pro svůj život centrum nepotřebují.

Ivo Moravec (HOPB)

Připravovanému "projektu" dávám palec dolů. Přemístění služeb pro lidi bez domova do místa, které je mimo dosah a zatížené vlastními problémy, vytvoří sociálně vyloučenou lokalitu. Izolace lidem bez domova nepomůže, nýbrž ublíží a přitíží. Sníží se pravděpodobnost jejich návratu do společnosti. Vymístěním je popřena nízkoprahovost tohoto zařízení. Pokud opravdu nabízíme podporu a pomoc, nemůžeme zároveň lidem vytvářet překážky pro jejich využívání. Základní je dostupnost služeb, a to nejlépe pěšky. Pomoc musí být dostupná v místě, kde se její adresáti pohybují a přirozeně tráví čas. Co nastane? Lidé bez domova se ke službám nedostanou a budou hledat zázemí v ulicích centra a/nebo širšího centra města se všemi negativními doprovodnými jevy. Doporučuji vedení města záměr přehodnotit. A v neposlední řadě je důležitá i otázka finanční. Kolik to má stát a kdo to zaplatí?

Šimon Heller (KDU-ČSL)

Sociální služba pro osoby bez domova by principiálně měla být co nejdostupnější. A to i z hlediska docházková vzdálenosti. Pokud nějakou sociální službu pro určitou skupinu město nabízí, mělo by mít zájem, aby byla využívaná a byla dostupná. Přílišná centralizace podobných sociálních služeb na jedno místo (denní centrum pro závislé osoby, pro osoby bez domova, ubytovny atd.) pak problém neřeší, ale naopak vytváří prostor pro vznik problémových oblastí a ghett. Vhodné prostory pro takové služby pak mohou být například přestavěné a zrekonstruované výměníky po městě nebo jiné vhodné prostory.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Téma oblasti sociálních služeb a plánů přestěhování denního centra pro osoby bez přístřeší je aktuální, protože současný stav budovy v Riegrově ulici je nevyhovující pro poskytování sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu. V Okružní ulici budou navíc poskytovány adiktologické služby pro osoby bez přístřeší. Bohužel bezdomovectví je často spojeno se závislostmi na návykových látkách. Výhodou centra v Okružní ulici bude také ordinace praktického lékaře, aby byly také zajištěny zdravotní služby, které bývají pro lidi žijících na ulici obtížně dostupné. Většina bezdomovců nemá praktického lékaře. Vzdálenost od centra města nemusí být problémem, neboť osoby bez přístřeší se často stěhují a většina z nich nežije na jednom místě.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Zuzana Kudláčková (Piráti), Alice Stierandová (SPD) a Martin Maršík (Jihočeší 2012) na otázku redakce neodpověděli. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, politika, denní centrum, sociální služby, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mohou být sociální služby na okraji města problémem?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.