Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z koalice v Krumlově odchází hnutí Žijeme Krumlovem, koalice se nerozpadla

Z koalice v Českém Krumlově odchází hnutí Žijeme Krumlovem, které mělo jednoho zastupitele. Jeho lídr Vojtěch Němec zároveň rezignoval na pozici jednatele městské společnosti Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF). Němec uvedl, že ostatní hnutí z koalice stále porušovala koaliční smlouvu, nejmenovala ani Václava Velka jednatelem městských lesů, členy koalice obvinil Němec ve vyjádření pro média z klientelismu. Vedení města jeho obvinění odmítlo. Koalice ve městě se nerozpadla, bude mít 14 zastupitelů z 23, dosud jich měla 15.

„Neustálé porušování koaliční smlouvy ve vztahu k nám i občanům města, šikana ze strany města mojí osoby je vyloženě do očí bijící,“ uvedl Němec k důvodům, proč končí v koalici. Na radnici podle něj funguje klientelismus, pokud jde o smlouvy PR.

Vedení města to odmítlo. „Pan Němec chtěl být od začátku výkonným jednatelem fondu, ale nespatřovali jsme v tom přínos, tak je zhrzený. Šikana spočívá v tom, že má zahrádku, na které provádí černou stavbu, je k ní přístup po stezce pro cyklisty a on si tam najíždí těžkou technikou. My jsme tam nechali umístit kužely, aby se na stezku nejezdilo auty,“ řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Němec také rezignoval na funkci jednatele ČKRF. Odůvodnil to tím, že zásadně nesouhlasí se směřováním společnosti a „hlavně navržením nového výkonného jednatele bez výběrového řízení. Řadu let působím ve vedení společností, obracejí se na mě majitelé společností x krát větší, než je ČKRF, a vzhledem k mým zkušenostem jsem přesvědčen, že takto se společnost vést nedá. Nehodlám u toho asistovat,“ uvedl Němec.

ČKRF vznikl v roce 1991. Radnice do jeho majetku bezúplatně vložila asi 50 domů a pozemků v historickém centru. Fond provozuje i parkoviště ve městě včetně těch pro zájezdové autobusy, autobusové nádraží, spadá pod něj rovněž synagoga nebo Museum Fotoateliér Seidel. Zástupci hnutí, jež dnes tvoří koalici, kritizovali ještě jako opoziční zastupitelé v minulém volebním období to, jak fond hospodaří.

Český Krumlov má od letošního února širší koalici, než byla po volbách, v únoru se rozšířila z 12 na 15 mandátů. Přibylo do ní hnutí Občané parioti, jehož zastupitel Robin Schinko se stal v únoru novým místostarostou a radním. Místo dvou místostarostů jsou tři. Schinko dřív působil i jako náměstek jihočeského hejtmana nebo náměstek ministra práce a sociálních věcí. V Krumlově vládla od loňského října koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem. Starostou je lídr vítězného hnutí ANO Alexandr Nogrády.

„Celé (Němcova rezignace a odchod z koalice) je to spíš nepochopení toho, že je nás v koalici víc než na začátku, a původní koaliční dohody tak nevycházely početně. Škoda, že pan Němec nepočkal na to, až se ta dohoda přenastaví. Koalice přijde o jeden hlas, takže se nic neděje,“ řekl ČTK místostarosta Zbyněk Toman (ODS).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z koalice v Krumlově odchází hnutí Žijeme Krumlovem, koalice se nerozpadla  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.