Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krumlovský místostarosta Uhlíř přestane používat titul inženýr. O rezignaci neuvažuje

Uvolněný místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) nebude od dnešního dne používat inženýrský titul. Z jeho neoprávněného užívání ho obvinili lidé anonymně na sociálních sítích. Uhlíř si proto nechal udělat posudek advokátní kanceláře, jehož výsledky dnes prezentoval novinářům. Incidentem se bude ve čtvrtek zabývat zastupitelstvo. V koalici má Uhlíř oporu.

„Obrátil jsem se na ministerstvo školství, kde jsem dostal nějaké doporučení. Potom na Vysokou školu ekonomickou, na americkou ambasádu, protože se jednalo o americkou školu. Také jsem si nechal zpracovat - a to je zásadní - posudek advokátní kanceláře. Závěr posudku je, že na základě předložených dokumentů a především nostrifikační doložky oni nemohou jednoznačně říct, že ten titul je užíván oprávněně. A z toho důvodu jsem se rozhodl ho od dnešního dne nepoužívat až do doby vyřešení s Vysokou školou ekonomickou nebo s ministerstvem školství," řekl dnes uvolněný místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Uhlíř nechá ve veřejných zdrojích opravit titul, na své náklady. Zároveň bude dál podnikat kroky, aby obhájil používání inženýrského titulu.

Anonymní nařčení

Z neoprávněného užívání titulu obvinili Uhlíře lidé anonymně na sociálních sítích. Uvolněný místostarosta ale nařčení odmítl. „Mohl jsem, na základě diplomu a dalším dokladům, používat prestižní titul MBA za jménem, ale úřady zapsaly díky nostrifikační doložce pro Českou republiku tuzemský titul Ing. Od té doby, připomínám, že po dobu delší než 25 let, jsem používal titul Ing. bez toho, že bych se zamýšlel, co mě bude čekat z hlediska dokladování a vysvětlování v roce 2023, až se stanu volenou veřejně činnou osobou,“ uvedl v polovině srpna ve svém prohlášení.

Krumlovský místostarosta odmítl nařčení, že neprávem používá vysokoškolský titul

Uvolněný místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) odmítl nařčení, že neoprávněně používá inženýrský titul. Uvedl, že při studiu na pobočce Newport University získal titul MBA, české úřady zapsaly do databáze...

Dnes řekl, že pobočku americké univerzity absolvoval v 90. letech a získal nostrifikační protokol, že může užívat titul inženýr v oboru ekonomie a managementu. Dodal, že mu inženýrský titul v životě žádnou výhodu nepřinesl.

Studium absolvoval na ostravské pobočce Newport University. Podle ministerstva školství titul inženýr zmíněná škola vydávat nemohla. „Newport International University Ostrava nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou. Inženýr je český akademický vysokoškolský titul, který může udílet jen česká veřejná nebo soukromá vysoká škola, nikoliv zahraniční univerzita," uvedla v odpovědi opozičním zastupitelům Lucie Sedláková z ministerstva školství.

Kritika opozice, podpora koalice

Kvůli celé události uvolněného místostarostku kritizuje také opozice. Podle bývalého místostarosty Josefa Hermanna (KDU-ČSL) je neoprávněné užívání titulu podvádění veřejnosti. „To je základní problém a já si myslím, že podvádět se nemá. Hlavně žádáme, aby to prokázal, a věci, které se nám dostaly do rukou, svědčí o tom, že to tak bylo, že podváděl. Je to kauza, která je v naší republice obvyklá, ale lidé, kteří vykonávají veřejné funkce, by takové věci dělat neměli," řekl dnes ČTK Hermann.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) už dříve uvedl, že Uhlíř má podporu koalice. „Budeme to probírat na zastupitelstvu. To je místo, kde se o tom máme bavit," řekl už dříve starosta. Zastupitelstvo se koná tento čtvrtek.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Uhlíř

Štítky Dalibor Uhlíř, Český Krumlov, titul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A PROČ TAM NENÍ S NÍM I ŠÍP???

Středa, 30. srpna 2023, 14:37Odpovědět

Krumlovský místostarosta Uhlíř přestane používat titul inženýr. O rezignaci neuvažuje  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.