Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

V Jihočeském kraji má nejvyšší volební potenciál ANO, s odstupem následuje ODS

Nejvyšší volební potenciál ve volbách do zastupitelstva v Jihočeském kraji mělo v srpnu hnutí ANO. Podle průzkumu agentur agentur Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi (ČT) by dosáhl 39,5 procenta. S odstupem pak následuje s 26 procenty ODS, třetí Starostové pro Jihočeský kraj (STAN a Občané pro Budějovice) by mohli získat 22,5 procenta hlasů. Volby do zastupitelstev krajů se konají 20. a 21. září.

Průzkum se konal od 6. do 27. srpna, pro výpočet volebního potenciálu byly využity odpovědi od 845 respondentů. „Výsledky výzkumu volebního potenciálu je třeba chápat v kontextu termínu sběru dat, tedy k době před zahájením volební kampaně. Jedná se tedy o jakousi startovní čáru a v žádném případě nejde o odhad či predikci výsledků voleb," upozornili analytici Kantaru a Data Collect.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by politická strana, hnutí či koalice mohla hypoteticky získat ve volbách do krajského zastupitelstva, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují svou účast u voleb.

Čtvrté místo přiřadil volební potenciál Jihočechům 2012, dosáhl 18,5 procenta hlasů. Následují koalice Společně pro jižní Čechy sdružující TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020 s 15,5 procenta, koalice SPD, Trikolora a PRO se 14 procenty a Piráti s 13 procenty. Do osmičky nejsilnějších by ještě mohla zasáhnout koalice STAČILO!, jejíž potenciál je na úrovni deseti procent..

Hnutí ANO v Jihočeském kraji zvažují častěji lidé starší a lidé s nižším vzděláním.U ODS, Starostů pro Jihočeský kraj nebo uskupení Společně pro jižní Čechy je tomu přesně naopak. „Zároveň ale platí, že ANO má zdaleka nejpevnější volební jádro, tedy příznivci tohoto hnutí zvažují volbu jiné strany v mnohem menší míře. Volební jádro ODS v Jihočeském kraji je ale v poměru k volebnímu potenciálu také poměrně vysoké," uvedly agentury. Volební jádro ANO, tedy hlasy od pevně rozhodnutých voličů dané strany jistých si také účastí ve volbách bylo 13,5 procenta, u ODS osm procent.

Ochota jít k volbám dosáhla 75 procent, což je podle autorů průzkumu ve srovnání s jinými kraji průměrná hodnota. Podotýkají ale, že se jedná o deklaraci respondentů v době sběru dat a nikoliv o odhad volební účasti. „Reálná účast bude pravděpodobně, i na základě zkušeností z posledních krajských voleb, mnohem nižší," míní.

Jihočeský krajský úřad zaregistroval pro podzimní krajské volby 14 politických subjektů, což je o šest méně než před čtyřmi roky. Před čtyřmi lety na jihu Čech vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. Volební účast tehdy byla 39,51 procenta. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Ach ti Jihočeši.

Úterý, 3. září 2024, 08:34Odpovědět

V Jihočeském kraji má nejvyšší volební potenciál ANO, s odstupem následuje ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.