Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cíl je jasný: Udržet kvalitu života v menších obcích a na venkově

PR článek

Starostové pro Jihočeský kraj zahájili svou kampaň do nadcházejících krajských voleb s jasným cílem zaměřit se na udržení kvality života v menších obcích a na venkově. Jednou z hlavních tváří této kampaně je lídryně a starostka Vimperku Jaroslava Martanová (STAN), která kandiduje na post hejtmanky za Jihočeský kraj. Hnutí zdůrazňuje, že pro zachování poklidného charakteru Jihočeského kraje je klíčová dostupnost dopravní obslužnosti a poskytování kvalitních služeb, zejména ve zdravotnictví a školství.

Jihočeský kraj je totiž druhým největším krajem v ČR, ale má nejmenší hustotu osídlení. Žije zde více než 650 tisíc obyvatel v 623 obcích. Jižní Čechy jsou tak pohádkově venkovským krajem s obyvateli v menších sídlech. Chceme-li udržet a rozvíjet charakter našeho kraje, musíme se o ně umět dobře postarat, zdůrazňuje Martanová.

„Jako starostka Vimperku často spolupracuji se starosty malých obcí a vím, jak je důležité osobně vědět a pomáhat si. A to my umíme. Užší spolupráce přináší větší úspěch, rozvoj i pospolitost, která je v dnešní době důležitá. Tuto zkušenost a přístup chceme přinést a uplatňovat v řízení kraje, abychom v kraji měli maximální kvalitu života,” říká Jaroslava Martanová, kandidátka na hejtmanku za Starosty pro Jihočeský kraj.

Zachování života v obcích a jejich rozvoj není možný bez provázanosti na větší města v jejich okolí a samotné České Budějovice. Dopravní obslužnost v rámci celého kraje, zejména příhraničí, je proto prioritou. Hraje výraznou roli pro trvalé bydlení v těchto lokalitách i pro rozvoj podnikatelských a pracovních příležitostí napříč různými obory.

Integrovaný dopravní systém, který funguje téměř ve všech krajích naší země, tady ale doposud funguje velmi omezeně. Proto jej chtějí Starostové prosazovat a realizovat. Místa, která si lidé vybírají pro bydlení, jsou posuzována z hlediska vyhovující kvality a nabídky mateřských a základních škol a spektra možností sportovního a kulturního využití volného času.

„Nadále se proto budeme starat a podporovat sport pro děti a mladistvé, ale také velmi úspěšné sportovce a sportovní týmy. Kulturní akce a zvyky, jež jsou naším dědictvím po předcích, je velmi důležité udržet, jsou jedinečné, jsou duchem života obcí i měst. A i to je naší prioritou,” dodává starostka města Vimperk.

Pro kvalitní život je nezbytná dostupnost zdravotní péče a poskytovaných sociálních služeb. Ne ve všech místech kraje se daří nahrazovat zdravotní péči v dostatečné kvalitě a potřebném rozsahu. To je velká výzva především pro menší města a obce. Dotační program kraje na přilákání a přesídlení nových lékařů nestačí. Asociace krajů musí dotlačit ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a oborové lékařské komory k jednomu jednacímu stolu a hledat systémové řešení. V posledních letech se prodlužuje lidský věk. Jedním z měřítek vyspělé společnosti je kvalita života, která je seniorům nabízena. Terénní péče napomáhá ponechat seniory v domácím prostředí výrazně déle a to by mělo být cílem.

„Znalost aktuální potřebnosti terénních služeb v regionech a jejich nabídky je pro nás další prioritou, rovněž tak i zajistit jejich financování. Jak se budeme chovat k našim předkům, budou se naši potomci chovat k nám, o tom nás historie mnohokrát poučila,” vysvětluje Martanová.

„Jako starostové známe potřeby regionu a rozumíme problémům lidí v obcích i městech a jsme jejich hlasem. Víme, co jim schází, a také máme řešení. Některá se dají realizovat v obcích, některá na úrovni kraje a některá na úrovni státu. To vše umíme a právě proto každý hejtman potřebuje za partnery starosty,” shrnuje Martanová. To jsou hlavní priority hnutí Starostů a nezávislých.

Aby byli co nejblíže potřebám obyvatel kraje, chystají Starostové pro Jihočeský kraj na Budějcké Drbně spuštění online chatu, kde budou mít lidé možnost přímo klást své dotazy nebo sdílet své návrhy a připomínky k budoucímu rozvoji kraje. Martanová zdůrazňuje, že každý hlas je důležitý a chceme znát, co naše občany trápí. Online chat nám pomůže naslouchat vám a přinášet konkrétní řešení. Neváhejte se zapojit a podělit se o své názory, abyste společně utvářeli lepší Jihočeský kraj.


Zadavatel: Starostové pro Jihočeský kraj, zpracovatel: Starostové pro Jihočeský kraj

Ohodnoť článek

Štítky Starostové, Jihočeský kraj, politika, Jihočeský kraj, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cíl je jasný: Udržet kvalitu života v menších obcích a na venkově  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.