Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jak to bude dál s vedením města? Koalice hledá partnera, nevylučuje vládu v menšině

Vedení Českých Budějovic ztratilo na začátku tohoto týdne většinu v zastupitelstvu. Stalo se tak poté, co teď už bývalá náměstkyně za Piráty Zuzana Kudláčková oznámila, že ve funkci končí a zbylí pirátští zastupitelé odešli do opozice. Vedení města tak teď řeší, jak bude dál pokračovat.

„Na kolegiu primátorky jsme se už v úterý domluvili, jak budou dál fungovat resorty, které paní bývalá náměstkyně opustila. Kulturu mám na sobě já, životní prostředí Tomáš Bouzek (TOP 09) a fungujeme dál,” uvedla primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). 

Zbytek koaličních partnerů, Společně pro Budějovice a Jihočeši 2012, podle ní dál funguje podle koaliční smlouvy. „My teď hledáme další možnosti, jak tu většinu v zastupitelstvu získat. Zatím je to ve fázi vyjednávání a je to dost čerstvé,” dodala primátorka. Ve hře je podle ní také varianta, že by vedení města fungovalo v menšině. 

Piráti v Českých Budějovicích opouští vedení města. Koalice tak ztrácí nadpoloviční většinu, zůstávají v ní ODS, Společně pro Budějovice a Jihočeši, mají tak celkem 20 ze 45 zastupitelů. Pirátská náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková dnes ráno...

Už v pondělí se nechalo slyšet hnutí ANO i hnutí Občané pro Budějovice, že jsou na debaty o případném partnerství připraveni. „My jsme samozřejmě ochotni jednat. Ale víc vám k tomu teď neřeknu. Míček je na straně stávající koalice,” komentoval opoziční zastupitel za ANO Viktor Lavička.  

Stejně to vidí i bývalý primátor Juraj Thoma (HOPB). „My jsme na případný zájem o jednání s námi připraveni. Záleží nám na tom, aby město fungovalo," napsal redakci Thoma. 

„Budeme se pohybovat na půdorysu zastupitelstva, o jehož složení rozhodli voliči v roce 2022 a budeme hledat nějakou vládní formu. Před dvěma roky stála naše filozofie na tom, abychom udrželi vládní půdorys, i když jsme si uvědomovali, že ta koalice je velmi křehká," komentoval v pondělí českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

Jedním z hlavních důvodů, proč Piráti koalici opustili, byly jejich výhrady k plánované změně územního plánu v oblasti Vávrovské rybníky v Českých Budějovicích, kde se plánuje výstavba bytových domů.  

„Během dvou let v koalici se také ukázalo, že jsme jako tříčlenný zastupitelský klub nebyli bráni jako rovnocenný koaliční partner pro silnější koaliční strany,” uvedli navíc Piráti v tiskové zprávě.

Kromě Pirátů sedí v zastupitelstvu ještě hnutí SPD, které ve volbách získalo čtyři mandáty. Případnou spolupráci primátorka nepotvrdila, uvedla ale, že „situace v klubu SPD je zajímavá“. „Tam je to, co se týče funkčnosti jejich klubu, „tři proti jednomu”. A tak, jak mi naznačovala paní Kroutilová, tak dokonce uvažují o vystoupení z SPD a fungování jako nezávislí zastupitelé,” řekla dnes odpoledne redakci primátorka.

Monika Kroutilová, která je místopředsedkyní klubu v Jihočeském kraji, situaci nechtěla komentovat. Uvedla, že vystoupení nebo odchod ze strany nemůže potvrdit ani vyvrátit. „V tuto chvíli se k tomu nebudu vyjadřovat. Klub SPD ale funguje a čekáme na vyjádření z Prahy. Sama teď nevím, jak to bude. O spolupráci s koalicí v tuto chvíli nijak nejednáme. Spolupráci v širším smyslu ale nijak nevylučuji, vždycky je to o dohodě a domluvě, a myslím, že v v jihočeské SPD jsme mírnější než třeba zrovna Piráti,“ řekla redakci Kroutilová.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky politika, České Budějovice, radnice, koalice, Piráti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bude dál s vedením města? Koalice hledá partnera, nevylučuje vládu v menšině  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.