Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zeman na závěr své návštěvy pochválil jihočeské silnice a oznámil, že kuřácký zákon vetovat nebude

V táborském Hotelu Dvořák se ve středu odpoledne uskutečnila závěrečná tisková konference hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly s prezidentem České republiky Milošem Zemanem, který byl na jihu Čech od pondělí na pravidelné návštěvě.

Hejtman v úvodu za celou návštěvu poděkoval. Zmínil, že prezidentovi předvedl, jak se dva roky po povodních dokázal kraj připravit na to, aby se podobná katastrofa neopakovala. „Sepsali jsme takzvanou Mokrou knihu. Je to seznam určitých legislativních návrhů. A musím říct, že v průběhu těch dvou let se některé podařilo uplatnit, řada se jich ale, a narážím tím na Národní park Šumava a jeho odlesňování, nepodařila,“ přiznal Zimola.

Zemanovi také ukázal, že Jihočeský kraj funguje jako správný hospodář. Za loňský rok dělal přebytek rozpočtu skoro 300 milionů korun. Slovo přišlo rovněž na investiční záležitosti, například ve věci dostavby dálnice D3, obchvatu Budějc i rychlostní silnice R3 směřující k našim rakouským sousedům.

Zároveň se ale hejtman omlouval za chování jihočeských občanů (mělo jít podle něj o lidovce, ti se proti tomu ohrazují), kteří při příjezdu prezidentského páru před Krajský úřad Jihočeského kraje pokřikovali na Miloše Zemana, že do schodů ani nevyleze. „Vůbec to nepatří do kategorie jihočeské slušnosti. Přijměte mou hlubokou omluvu jménem všech Jihočechů,“ dodal Zimola. Prezident mu ale vzápětí odpověděl, že si z toho nic nedělá.

Hlava státu pochválila na tiskové konferenci stav jihočeských silnic. Podle jeho slov takový nikde v republice nezažil. „Protože silnice druhé a třetí třídy spravuje kraj, sluší se vyslovit poděkování kraji, že se o silnice stará lépe než jiní. Stručně řečeno, můj superb tentokrát nedrncal,“ řekl prezident. Toho rovněž překvapila účast na setkání s obyvateli v Táboře, kde se jich během vysokých teplot sešlo přibližně tisíc.

Byl bych nerad, kdyby důvodem byl strach z prezidenta, řekl k omezení svých pravomocí

Dotaz z řad novinářů přišel i na zítřejší plánovanou schůzku Zemana se zatím současným ministrem školství Marcelem Chládkem. „Nechci s ním hovořit o sexuálním harašení. Vyzkoušel jsem si na vlastní ženě, zda oslovení: ,Vypadáte lahodně!‘ je lichotkou, nebo urážkou. Mám-li hodnotit ministra Chládka, citoval bych premiéra Sobotku, který prohlásil, že to byl nejúspěšnější ministr školství za posledních deset let,“ odpověděl Zeman.

Reagoval také na dnes schválený úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních. „Jsem ve střetu zájmů, a proto nemohu tento zákon vetovat. Domnívám se, že daleko rozumnějším řešením, protože každá restaurace má minimálně dvě místnosti, by bylo, kdyby v jedné místnosti byli kuřáci, ve druhé nekuřáci, a vzájemně by si nepřekáželi,“ myslí si prezident.

Vyhradil se i proti omezení prezidentských pravomocí. „Považuji za absurdní, aby prezident zvolený občany měl mít menší pravomoci než prezident, kterého zvolila část z 281 poslanců a senátorů. Záleží na obou komorách, zda se rozhodnou zákon akceptovat, nebo ne. Byl bych pouze nerad, kdyby jediným důvodem tohoto zákona byl strach ze silného prezidenta,“ uvedl Zeman.

Prezident v závěru přidal svůj názor na elektronickou evidenci tržeb. Podle něj je částka 10 až 11 miliard korun, která by měla díky tomu přitéct do státní kasy, alespoň jak uvádí ministr financí Andrej Babiš, nesporně významná. „Zakrátko uvidíme na daňových výnosech, jestli to bude fungovat,“ dodal s tím, že Česká republika nemůže mít referendum o euru, ale pouze o datu jeho přijetí.

Štítky Miloš Zeman, silnice, návštěva, Česko, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Marcel Chládek, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman na závěr své návštěvy pochválil jihočeské silnice a oznámil, že kuřácký zákon vetovat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.