Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Clintonová přijela podpořit Westinghouse v boji o Temelín

Pouze na několik hodin přiletěla v pondělí do Prahy americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová. Bude se snažit podpořit americko-japonský koncern Westinghouse, který má zájem o dostavbu Temelína.

Šéfka americké diplomacie si naplánovala kromě svého protějšku, ministra Karla Schwazenberga (TOP 09), promluvit s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Navštívila také zástupce opozice, například předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Energetická skupina ČEZ vyhlásila veřejnou zakázku na dostavbu 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín v létě roku 2009. Do jara 2010 se kvalifikovali tři zájemci. Do října loňského roku se s nimi jednalo o nejrůznějších aspektech obří zakázky.

Následně došlo k vyřazení jednoho ze soutěžících - francouzské firmy Areva, která podle ČEZ nesplnila požadavky, například nepodala fixní cenu ani veškerou nutnou dokumentaci.

Areva se proti rozhodnutí odvolala, ČEZ jejím námitkám ale nevyhověl, stěžuje si tak nyní i u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČEZ tak zatím nesmí podepsat s případným vítězem smlouvu, dokud antimonopolní úřad nerozhodne.

ČEZ má nyní na výběr dodavatele mezi česko-ruským konsorciem MIR.1200 a americkou společností Westinghouse přibližně rok.

Podpis smlouvy na nejdražší zakázku v historii České republiky (cena se odhaduje mezi 200 a 300 miliardami korun) se plánuje na konec roku 2013.

Uchazeči slibují přes 70procentní účast tuzemských firem, stavba by měla být dokončená do roku 2025.

Napsal Jan Drahorád, Mediafax
Foto: United States Department of State

Štítky Hillary Clinton, ministryně zahraničí, Spojené státy americké, Westinghouse, Temelín, Westinghouse Electric Company, Hillary Clintonová, ČEZ, Praha, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Areva, Petr Nečas, Bohuslav Sobotka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Clintonová přijela podpořit Westinghouse v boji o Temelín  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.