Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dvě jihočeské obce budou po volbách bez starosty

Ve dvou obcích Jihočeského kraje se podzimní komunální volby neuskuteční v řádném termínu. V Zadní Stříteži na Táborsku nedali dohromady ani jednu kandidátní listinu, ve Vlkově na Českobudějovicku chyběl k potřebnému minimu jeden kandidát.

Termíny dodatečných voleb v Zadní Stříteži a ve Vlkově po řádném termínu, který je 10. a 11. října, vypíše ministr vnitra.

„Dělám tu starostu 22 let, ať si to zase zkusí někdo jiný. Jenže nikdo nemá zájem,“ řekl Ladislav Mimráček ze Zadní Stříteže. V termínu řádných voleb mu skončí mandát, potom obci povede ustanovený správce. A to tak dlouho, dokud nedají místní obyvatelé dohromady aspoň jednu kandidátku s minimálním počtem pěti osob.

„Termíny voleb se pak mohou vypisovat stále dokola, dokud někdo kandidátní listinu nepodá,“ uvedla Alena Karvánková ze správního oddělení jihočeského krajského úřadu.

Zadní Střítež, kde žije 25 obyvatel, tak může být bez řádného starosty klidně i několik let. Podobná situace by neměla nastat ve Vlkově. Tam podali registraci čtyři kandidáti místo pěti.

„Došlo pouze k nedorozumění, věřím, že při dodatečném termínu voleb už bude všechno v pořádku,“ uvedl starosta Vlkova Václav Vondrášek. Dodal, že v obci byl i nyní připraven minimální počet pěti kandidátů, ale jeden z nich nedodal patřičný dokument na krajský úřad.

Podzimní volby se z různých důvodů neuskuteční v řádném termínu ve 12 obcích v zemi. Měsíc po říjnovém termínu ministr vnitra musí vyhlásit volby dodatečné. Ty se pak budou konat v nadcházejících 90 dnech.

Zdroj: ČTK

Štítky volby, komunální volby, obecní zastupitelstva, dodatečný termín, Zadní Střítež, Vlkov, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě jihočeské obce budou po volbách bez starosty  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.