Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hejtmanovi vadí, že radní za KSČM spolupracoval s StB

Jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi vadí, že krajský radní Václav Kučera z KSČM před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Pro Zimolu to představuje velký problém.

O minulosti uvolněného radního pro rozvoj venkova a životního prostředí informovala pondělní Mladá fronta Dnes. Hejtman Zimola agentuře ČTK řekl, že vyzval Kučeru, aby z této situace vyvodil osobní zodpovědnost.

Vyjádření Kučery se nepodařilo získat.

ČSSD vytvořila vloni po volbách koalici právě s komunisty. Řada lidí v Jihočeském kraji za to sociální demokraty kritizovala. Zimola spolupráci s KSČM vždy hájil tím, že respektuje výsledek demokratických voleb. V nich v Jihočeském kraji zvítězila ČSSD před komunisty. „Ale už nemohu obhajovat minulost některých členů rady Jihočeského kraje,“ řekl včera Zimola.

Dodal, že Kučeru, jenž je starostou v Horní Stropnici, zná řadu let a váží si jej jako komunálního politika. „Nemám problém s takovým člověkem o něčem jednat, ale asi ho těžko rád uvidím na nějaké pozici,“ uvedl hejtman.

Kučera před rokem 1989 pracoval jako velitel Pohraniční stráže v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Podle informací MF Dnes byl evidován jako rezident Státní bezpečnosti. „Dodnes jsem o jeho spolupráci s StB nevěděl, KSČM mě o tom neinformovala,“ konstatoval Zimola.

Dále uvedl, že koalice s komunisty není v ohrožení. „Tady se spíš jedná o osobní věc Václava Kučery,“ dodal hejtman.

Předseda jihočeské KSČM Petr Braný uvedl, že s Kučerou bude o celé záležitosti jednat ve středu v podvečer. „Máme jednání krajského výboru a tam se o tom budeme bavit,“ řekl pouze Braný.

Proti spolupráci ČSSD s KSČM v Jihočeském kraji protestují už od listopadu loňského roku někteří lidé. Vznikla také aktivita vytvořená studenty Komunisté nepatří ke kormidlu.

Nevole podpořená několika demonstracemi se nejprve zvedla hlavně kvůli tomu, že radním pro školství se stala členka KSČM Vítězslava Baborová. Ta na začátku února kvůli zdravotním problémům na funkci rezignovala. Jejího nástupce budou krajští zastupitelé volit 7. března na svém zasedání.

Zdroj: ČTK

Štítky hejtman Jiří Zimola, radní Václav Kučera, spolupráce s StB, Jihočeský kraj, KSČM, Jiří Zimola, Státní bezpečnost, Václav Kučera, ČSSD, komunismus, Mladá fronta DNES, Horní Stropnice, Petr Braný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

Jestli zná někdo někoho kdo mohl působit, bydlet nebo pracovat a nebo se jakkoli pohybovat v blízkosti státní hranice před rokem 1989 a nebyl nijak spjat s partají KSČ ať mi napíše prosím rád bych dotyčného poznal. Ano stb není pouze červená knížka ale nechtělo by toho po 20 letech nechat a spíše se ohlédnout za konkrétním jednáním jednotlivce???? Udělejte si někdo výlet do Horní Stropnice, koukněte se a zeptejte se místních lidí. Stropnice jen kvete, sportoviště, bazén, lecjaké městečko může závidět. Bylo by dobré hodnotit podle práce a ne papírů. Populismus z pohledu hejtmana je jasný ale dle mého názoru zbytečný. Nejprve připustí volební výsledek krajských voleb, a pak kritizuje konkrétní jednotlivce :-) a to že 50 lidem vadí komunisté u kormidla je taky zábavné!!

Středa, 20. února 2013, 14:29Odpovědět

Hejtmanovi vadí, že radní za KSČM spolupracoval s StB  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.