Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hladová okna, žebráci i prostituce zůstávají, hazard končí

Jak už jsme vás informovali, ve čtvrtek 15. prosince rozhodovali budějčtí zastupitelé nejen o rozpočtu města na rok 2012 ve výši 1,86 miliardy, který nakonec 27 hlasy z 35 přítomných schválili, ale projednávali také návrhy obecně závazných vyhlášek, které se týkaly zákazu či omezení prostituce, žebrání, provozu prodejen občerstvení tzv. přes ulici a hazardu.

Obecně závazná vyhláška, která měla limitovat prostituci, žebrání a prodejny občerstvení, vyvolala zhruba hodinovou rozpravu, ve které byly v diskusních příspěvcích zastupiteli nastíněny různé možnosti výkladu i dopadu vyhlášky. Nakonec vyhláška přijata zastupitelstvem nebyla.

V diskusi zazněla upozornění na faktickou nevymahatelnost postihů za porušení vyhlášky především u žebráků. Z diskuze k problémům, které vedly k návrhu omezit provoz prodejen občerstvení, vyplynulo, že problematická je vlastně pouze jedna provozovna, a to Hladové okno v Hroznové ulici. Zastupitelé tedy argumentovali, že limitovat všechny provozovny kvůli jediné problematické by bylo kontraproduktivní a v rozporu se záměry oživit centrum města.

Následoval bod jednání, který odstartoval více než tříhodinový diskusní maraton. K návrhu vyhlášky, která měla, zjednodušeně formulováno, ukončit provoz heren v Budějcích, se v diskusi vyjadřovali nejen zastupitelé, ale také někteří z přítomných provozovatelů heren, kteří návrh vyhlášky a její dopad označili za likvidační a v některých bodech protiprávní.

V bouřlivé a místy hodně emotivní debatě zastupitelé deklarovali své názory, proč považují za žádoucí hazard v Budějcích zakázat, provozovatelé heren kontrovali argumenty, že mimo jiné tak přijdou jejich zaměstnanci o práci. Zdůraznili, že vyhlášky vytváří nerovné podmínky, protože zatímco takzvané výherní hrací automaty (VHA) by podle vyhlášky měly v Budějcích skončit hned, videoloterijní terminály mohou být provozovány až do roku 2014.

Videoloterijní terminály (VLT) jsou provozovány na základě povolení Ministerstva financí ČR, licence jsou platné do konce roku 2014. Zatímco výherních automatů je ve městě zhruba 300, videoloterijních terminálů je evidováno 700. VHA provozují převážně místní firmy a zisk plyne do městské kasy, VLT provozují velké společnosti, které mají sídlo mimo České Budějovice.

Na tyto skutečnosti upozornili i někteří zastupitelé, kteří navrhovali možnost odkladu ukončení provozoven s výherními automaty do konce roku 2012. Zazněly i argumenty, že zákaz heren může paradoxně vést k zvýšení zájmu o hraní na automatech s tím, že herny budou vedeny jako tzv. neveřejné, uzavřené kluby. Své argumenty zastupitelé doplnili ujištěním, že i jim jde o eliminaci hazardu z Budějc, ovšem za rovných podmínek a bez neuvážených postupů.

Po tříhodinové rozpravě byly obecně závazné vyhlášky o zákazu hazardu ve městě počtem 31 hlasů přijaty. Vyhlášky jsou platné od 16. prosince 2011 a striktně určují, že provozovny s výherními automaty musí ukončit provoz nejpozději během roku, videoloterijní terminály pak do konce roku 2014.

Štítky hazardní hra, prostituce, České Budějovice, herna, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladová okna, žebráci i prostituce zůstávají, hazard končí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.