Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hluboká zůstává baštou ODS, dokonce ještě posílila

Zatímco ve většině jihočeských měst v komunálních volbách Občanská demokratická strana ztratila mandáty, v Hluboké nad Vltavou posílila. Strana, kterou tam vede dlouholetý starosta a senátor Tomáš Jirsa, získala 24 procent a zajistila si šest míst v jednadvacetičlenném zastupitelstvu.

V porovnání s minulými komunálními volbami ODS letos obdržela o jeden mandát více. Hluboká nad Vltavou tak udržuje pozici silné bašty občanských demokratů.

Hegemonii strana udržela ale například také v Protivíně na Písecku, kde kandidátní listinu vedl současný starosta a bývalý fotbalový rozhodčí Jaromír Hlaváč. Jeho strana tam získal 34 procent, což je jen o dvě procenta méně než v roce 2010.

„Potvrdilo se, že ODS pořád zůstává jednou z hlavních stran v Česku. Těch 25 let od roku 1989, kdy se občanští demokraté v obcích, městech, krajích i v republice podílejí na vládě, patří k nejlepší éře v historii Česka,“ uvedl po volbách Tomáš Jirsa.

Podle něj nejsou Hluboká nad Vltavou a Protivín jediným jihočeským městem nebo obcí, kde se ODS výrazněji prosadila. Jmenoval dále třeba Zliv, Římov nebo Dříteň. „Samozřejmě, že víme i o slabinách a o tom, co se nám nepovedlo. Budeme to řešit,“ dodal Jirsa, jenž je místopředsedou jihočeské ODS.

Velký propad podpory voličů stranu potkal především v Českých Budějovicích, kde získala nepatrně přes pět procent. ODS přitom patřila v jihočeské metropoli léta k nejsilnějším subjektům. „Jenže kdybychom sečetli zisk ODS a stran, které vzešly z občanských demokratů, což jsou třeba Občané pro Budějovice nebo Toryové, tak bychom se dostali zase téměř k 25 procentům,“ zmínil hlubocký starosta.

Místopředseda regionálního sdružení lituje, že těsně unikl postup do druhého kola senátních voleb na Strakonicku Jiřímu Mánkovi z ODS. „Udělal maximum pro úspěch, ale nezbývá nám než výsledek voleb respektovat,“ řekl ještě Tomáš Jirsa. Mánek patřil se ziskem téměř 14 procent mezi nejúspěšnější zástupce ODS v těchto senátních volbách.

Zdroj: ČTK

Štítky komunální volby, volby 2014, Hluboká nad Vltavou, ODS, Tomáš Jirsa, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Protivín, Jiří Mánek, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko, okres Písek, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

viki ken

Tam to funguje protože maj všechno co se týče sportovního vyžití ale tady ve městě to nefunguje vubec....

Čtvrtek, 16. října 2014, 09:40Odpovědět

Badaxe Kocour

No a kdybychom sečetli zisky komoušů a stran které z nich vzešly, kolik bychom asi dostali, starosto? To jsou prostě jen kecy, které mají schovat, že ODS jde do kopru.

Středa, 15. října 2014, 13:28Odpovědět

Hluboká zůstává baštou ODS, dokonce ještě posílila  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.