Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské zásady územního rozvoje obstály před soudem

Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl návrh na zrušení části zásad územního rozvoje Jihočeského kraje. Ten se týkal té části, která definuje rozsah koridoru Šumavských elektrických drah.

Celý dokument tak rozhodnutím soudu zůstává v platnosti. O zrušení této části zásad u soudu usilovali někteří občané, obec Černá v Pošumaví a dvě společnosti podnikající v oblasti cestovního ruchu na Lipensku.

„Rozhodnutí soudu samozřejmě vítám a chápu ho nejen jako potvrzení faktu, že zásady územního rozvoje našeho regionu jsou v souladu s platnou legislativou, ale i uznání několikaleté velmi dobré a kvalifikované práce úředníků Krajského úřadu Jihočeského kraje. Díky nim jsme se nedostali do podobného problému jako Jihomoravský kraj, kterému Nejvyšší správní soud až na jednu výjimku celé zásady územního rozvoje zrušil,“ uvedl k závěrům soudu hejtman Zimola.

Zásady územního rozvoje, které Zastupitelstvo Jihočeského kraje schvalovalo v září roku 2011, stanovují základní požadavky na uspořádání území kraje, účelné využití území a vymezují plochy nebo koridory staveb, které mohou mít důležitý význam pro celý kraj. Určují priority pro zajištění příznivého životního prostředí tím, že chrání přírodní hodnoty.

Zajišťují rovněž hospodářský rozvoj kraje, vymezují záměry dopravní a technické infrastruktury nadregionálního významu, jako dálnici D3, IV. tranzitní železniční koridor, rychlostní silnice, obchvaty měst a obcí či koridory pro rozvody elektrické energie a plynu.

Vytváří rovněž předpoklady pro dobudování a rozvoj sídelní struktury, snížení nezaměstnanosti a dostupnost i okrajových oblastí kraje.

Obce, města, občanská sdružení, ale i jednotlivci měli možnost se k návrhu dokumentu vyjádřit, vznést námitku či připomínku při veřejném projednávání v závěru roku 2010.

Celkem bylo vzneseno 81 námitek a 94 připomínek, které byly po prozkoumání buď zamítnuty, nebo do Zásad územního rozvoje zapracovány.

„Pochopitelně bych byl rád, aby spory, které vedeme s obcí Černá v Pošumaví, byly co nejdříve vyřešeny. Doufám, že vedení obce pochopí, že cesta soudů není tou nejlepší a začne konečně něco dělat. Zatím nám jen vyhrožovalo a vlastně tím ubližovalo lidem, kterých se vymezení koridoru týká,“ uzavřel Zimola.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Krajský soud v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, Šumavské elektrické dráhy, Nejvyšší správní soud České republiky, Černá v Pošumaví, Jihomoravský kraj, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské zásady územního rozvoje obstály před soudem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.