Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kdo zaplatí Rejnoka? Odpověď chtějí znát do konce roku

Budoucnost Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka z dílny zesnulého architekta Jana Kaplického je stále velmi nejistá. Přestože Rejnok už má od konce července platné územní rozhodnutí, město stále ještě nezná jméno hlavního investora. A radním dochází trpělivost.

Jihočeská společnost přátel hudby, která si vzala projekt výstavby Rejnoka v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech pod svá křídla, se podle náměstkyně primátora Ivany Popelové zaručila, že jakmile bude mít v ruce územní rozhodnutí, představí zástupcům radnice investora této stavby.

„Na včerejším zasedání rady města nás ale požádali o určitý odklad. Jsme tedy domluveni, že do příští středy nám v dopise termín představení investora sdělí. Déle jak do konce roku ale čekat nemůžeme. Jednak nám v současné chvíli blokují pozemky města za několik desítek milionů korun, a také na výstavbě Rejnoka závisí zadání nutné rekonstrukce kulturního domu Slavie,“ řekla Popelová.

První náměstek budějckého primátora Miroslav Joch navíc dodal, že o změně územního plánu čtyřdvorských kasáren bylo zastupitelstvem města rozhodnuto již před čtyřmi lety. „Čas běží a my budeme chtít vidět světlo na konci tunelu. Zatím pánové nejsou moc přesvědčiví. Říkají, že mají čtyři potenciální investory - jednoho z Itálie, druhého z Japonska a další dva z Čech. Pokud se ovšem jeho jméno včas nedozvíme, sdružení již nebude mít pozemky pronajaté,“ upozornil Joch.

V tom případě by se město rozhodovalo, jak s tímto místem dál naloží. „Ve změně územního plánu to byl prostor vyčleněný pro zelený klín, tedy veřejnou zeleň, a změna byla úzce specifikována pouze na vznik koncertního a kongresového centra, aby tam v budoucnu někdo nepostavil například obchodní domy,“ upřesnila Ivana Popelová s tím, že územní rozhodnutí bude platné dva roky.

Ve stavebním řízení může Jihočeská společnost přátel hudby pokračovat, až bude mít pozemky majetkoprávně vypořádané. „Nemůžeme dva roky čekat, až se Slavie rozpadne na jednotlivé cihly a zároveň blokovat pozemky, které můžou městu generovat zisk,“ zopakovala ještě jednou náměstkyně.

O vyjádření na slova představitelů města Budějcká Drbna požádala Antonína Kazila, předsedu Jihočeské společnosti přátel hudby. „S investory jednáme, ale čekalo se na nabytí právní moci, ke kterému došlo před třemi týdny. Jelikož jde o zahraniční investory, všechno trvá strašně dlouho. Takový kontrakt se nedá udělat za měsíc nebo dva, když my neznáme je a oni nás. Některé kontrakty trvají i několik let. Já jen doufám, že u nás to tak dlouhé nebude. Všechno ale chce svůj čas,“ řekl ve čtvrtek odpoledne Kazil.

Představení investora do konce roku však považuje za reálné. „Uděláme všechno pro to, abychom to stihli. Smluvně to ale podložené nebude,“ dodal muž, který v realizaci unikátního projektu Rejnoka stále věří. „Někteří radní říkali, že je to jenom taková chiméra. Ta chiméra už nás ale stála deset milionů. My pořád věříme - město i lidé si tuhle stavbu zaslouží. Pak bude několik let přinášet kulturu a zvýší turistický ruch,“ je přesvědčený Antonín Kazil.

Kaplický se svým týmem Future Systems navrhl pro Budějce originální černý objekt organických tvarů. Dokončená studie je Kaplického nejdopracovanějším dílem v tuzemsku, jeho náhlá smrt však v lednu 2009 další jednání načas zmrazila. Navržený objekt má trojúhelníkový půdorys a zaujímá plochu téměř 1,5 hektaru. Centrum má mít například dva koncertní sály pro 1000 a 400 posluchačů.

Štítky Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, Rejnok, České Budějovice, Čtyři Dvory, kasárna, investor, Jihočeská společnost přátel hudby, Jan Kaplický, Antonín Dvořák, hudba, pozemek, Miroslav Joch, Future Systems, Japonsko, Itálie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Tak jsem si ten návrh prohlížel a z většiny pohledů to rozhodně nepřipomíná rejnoka, ale spíš ty dvě boule připomínají k nebi vstrčený zadek. Takže jestli se to postaví asi to bude mít zcela jiné lidové označení :-) prostě to bude "prdel Budějc".

Sobota, 24. srpna 2013, 12:48Odpovědět

Badaxe Kocour

"potenciální investor" to je někdo jako ti sponzoři rádoby prezidenta Fischera, ne? Nebo jako když si koupím los a mám potenciální výhru :-) A "Smluvně to ale podložené nebude" takže milí soudruzi přátelé hudby prostě jen zkusí mlžit a bájit dál, pokud nemají alespoň smlouvu o smlouvě budoucí, je jakýkoli "investor" jen pohádka pro blbce, za rok se pak dovíme "že to nedopadlo" ale že jednají zase s jiným, kdo asi sá peníze na něco co nemá reálné využití? Kolik lidí bude jezdit na kongresy do Budějc, kde budou ti kongresující spát, kolik lidí přijede na koncert a jak často? Dnes se investoři do podobných nesmyslů rozhodně neženou a zkazky o někom kdo to zainvestuje jsou hezké, nic nestojí, ale také tu věc nezaplatí. Město nesmyslně blokuje pozemky, ze kterých mohlo mít peníze a nakonec to skončí plevelem zarostlou skládkou. Jestli ti přátelé hudby mají investora, tak ať si pozemky zaplatí a pak se můžou se stavbou flákat třeba sto let.

Čtvrtek, 22. srpna 2013, 21:38Odpovědět

Kdo zaplatí Rejnoka? Odpověď chtějí znát do konce roku  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.