Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nová vyhláška o volném pohybu psů byla přijata

Jednali, diskutovali, hlasovali a zase diskutovali. Téměř devět hodin trvající 22. jednání budějckého zastupitelstva proběhlo ve znamení schvalování bodů programu, ale také ve znamení zastupitelských řečnických výkonů.

Zastupitelstvo se v rámci programu zabývalo schválením novelizované Vyhlášky o pravidlech pohybu psů a jiných zvířat na veřejných prostranstvích, která vymezuje práva a povinnosti majitelů psů. Veřejností hojně diskutovaná vyhláška byla zastupiteli přijata jednomyslně - 37 hlasy.

Zastupitelé se dále zabývali majetkovými dispozicemi města a také dotacemi pro oblast cestovního ruchu, sportu a také neinvestičními dotacemi, například na podporu druhého ročníku budějckého Půlmaratonu nebo Hudebních slavností Emy Destinové.

Zastupitelé měli na jednacích stolech rovněž zprávy o činnosti kontrolního a finančního výboru Zastupitelstva města České Budějovice.

Jako obvykle byla nejzajímavějším bodem jednání diskuse. Blanka Procházková (ČSSD) otevřela problematiku bezdomovců v centru města, na které zastupitele dopisem upozornil jeden z občanů Budějc.

Dopis velmi výstižně popisoval znečišťování města, především okolí kostela svatého Mikuláše a dalších míst historického centra. Primátor Juraj Thoma (HOPB) k věci uvedl, že bude zajištěn větší úklid míst, kde se bezdomovci zdržují.

Sportovní hala, respektive plánovaný projekt Centra halových sportů, byla námětem příspěvku Stanislava Rataje (nezávislý). Rataj se zabýval funkčností haly z hlediska pravidel podle mezinárodní volejbalové federace. Zastupitel řekl, že v projektu uvedené podmínky, například výměra některých částí haly, neodpovídají předpisům a kritériím.

Za závažný rozpor s předpisy označil fakt, že v projektu haly je naplánováno 3000 míst pro sedící diváky, ale podle požadavků federace musí být při mezinárodních utkáních kapacita 5000 sedících diváků. Stanislav Rataj konstatoval, že problematiku konzultoval s odborníky a i na základě konzultací zjistil, že vítězný projekt Centra halových sportů bude odpovídat parametrům pro národní extraligu, ale ne parametrům pro mezinárodní zápasy.

Další rozpor shledal Rataj v požadavcích na parkovací kapacitu a dopravní obslužnost, které plán haly také nesplňuje, protože navrhovaná alternativní parkovací místa - u Budvar Arény, Kauflandu a podobně nesplňují mezinárodní normy, které určují, že docházková vzdálenost od parkoviště nesmí být delší než 100 metrů.

Na téma Stanislava Rataje navázal František Jelen (ODS), který zrekapituloval okolnosti příprav projektu od roku 2008 a připomněl, že přípravy probíhaly v době, kdy primátorem byl Juraj Thoma, který v připomínkovém materiálu k aktuálnímu projektu a rozpočtu haly závěry minulého volebního období rozporuje nebo bagatelizuje.

Jelen se také zabýval otázkami záměru na zbourání stávající Sportovní haly a dokumentoval, že takzvané posudky statiky zajišťovala architektonická kancelář Atelier 8000, tedy současný vítěz veřejné soutěže na projekt výstavby Centra halových sportů.

Dále prezentoval sporné otázky kolem průběhu a regulérnosti veřejné soutěže. Závažným problémem je zpochybnění, které vznesl jeden z 51 účastníků architektonické soutěže, jehož námitka se týká podezření, že o vítězi soutěže - Atelieru 8000 - bylo rozhodnuto už v době před vyhodnocením všech přihlášených projektů.

Podle vznesené námitky bylo město s projektem Atelieru 8000 obeznámeno ještě před zadáním veřejné soutěže. František Jelen konstatoval, že pokud by se podezření prokázalo jako oprávněné, bude město povinno iniciátorovi stížnosti uhradit 1,8 milionu korun, pokud by tutéž stížnost podali všichni účastníci soutěže, město by muselo zaplatit téměř 90 milionů korun.

Další diskuze se pak týkala otázky financování výstavby Centra halových sportů. Neúměrně vysokou cenu kritizoval Vladimír Brůha (ODS) i další zastupitelé. První náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD) konstatoval, že finanční prostředky z rozpočtu města na výstavbu haly budou zajištěny.

Jan Pikous v příspěvku hodnotil stanovisko města k zamítnutí plánu oprav spojnice mezi Hlinskem a Suchým Vrbným, kterou denně využívá téměř 4000 řidičů a technický stav vozovky je velmi špatný. Mimo jiné uvedl, že ho překvapuje, že město chce stavět kruhový objezd u Kauflandu, ale důležitou spojovací komunikaci zainvestovat nechce.

K jeho příspěvku se následně vyjádřil František Jelen (ODS), který uvedl, že je nutné posuzovat plány v širším kontextu a připomněl plány na takzvaný Hlinecký obchvat. Náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB) jako důvod zrušení plánu na komunikaci mezi Hlinskem a Suchým Vrbným uvedla, že původně se na financování stavby měl podílet Jihočeský kraj a Město Rudolfov, oba subjekty od záměru nakonec odstoupily.

Štítky zastupitelstvo města České Budějovice, psi, bezdomovci, dotace, Centrum halových sportů, projekt, pes, sport, ODS, ČSSD, Juraj Thoma, Ema Destinnová, Občané pro Budějovice, České Budějovice, Kaufland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Šimeček

V poslední době se mnoho píše o nové sportovní hale. Z článku vyplývá, že je kolem tohoto projektu mnoho nejasností. Je zarážející, jak rychle byl tento projekt připraven a jak rychle má být realizován. Celý projekt má financovat město. V kontrastu s tím je stav v Novém Roudném. Komunikace v katastrofálním stavu, rekonstruovat se nebudou, protože je nejdříve třeba vybudovat kanalizaci. Kanalizace se již sice připravuje mnohem déle než sportovní hala a bude stát mnohem méně, ale protože město nedostalo dotace z Evropské unie, tak se kanalizace odkládá do nedohledna a tím i vybudování slušných komunikací. V jednom z článků jsem četl, že volejbalisté nemají důstojný stánek a proto je potřeba vybudovat sportovní halu. Obyvatelé Nového Roudného sice nemají důstojné životní prostředí ale to zřejmě nikoho nezajímá. Daně platí jako ostatní obyvatelé města o to je hlavní. Zřejmě se nenašla žádná vlivná osobnost, která by zájmy obyvatel Nového Roudného prosadila.

Pátek, 15. března 2013, 13:27Odpovědět

Nová vyhláška o volném pohybu psů byla přijata  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.