Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O voličský průkaz na říjen lze žádat již nyní

Říjnové volby jsou ještě daleko, ale dychtiví voliči, kteří ví, že v té době nebudou doma, si mohou zažádat o průkaz, který jim umožní volit kdekoli. Letošní krajské volby se uskuteční v pátek 12. a v sobotu 13. října 2012. Zároveň se bude konat také první kolo voleb do Senátu PČR.

„Občané, kteří nebudou v termínu voleb ve svém bydlišti, mohou už nyní  požádat o vydání voličského průkazu. Ten jim při volbách do zastupitelstva kraje dává možnost volit kdekoliv na území Jihočeského kraje. Pokud chtějí volit senátora, musejí tak učinit pouze v senátním obvodu č.14, který čítá třiapadesát obcí,“ upozorňuje vedoucí správního obvodu Václav Suchopár a dále k samotné proceduře voleb říká, že jak kandidáti do Senátu, tak do kraje, budou mít samostatné volební lístky. „Každý kandidát do horní komory bude mít svůj volební lístek, který lidé vhodí do urny. Stejně tomu bude u politických stran či hnutí do zastupitelstva kraje, takže volba napříč politickým spektrem nebude možná. K zásadám hlasování patří i možnost udělit čtyři preferenční hlasy v rámci jednoho politického uskupení, “ vysvětluje Václav Suchopár.

Kandidátní listiny pro volby do krajských zastupitelstev i do horní komory parlamentu musejí být předloženy nejpozději v úterý 7. srpna.

Napsala Jitka Welzlová

Štítky volby, Senát Parlamentu ČR, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O voličský průkaz na říjen lze žádat již nyní  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.