Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obvinění primátora Thomy řešilo i budějcké zastupitelstvo

Budějcké politické komunální vody trochu rozvířilo obvinění primátora Juraje Thomy (HOPB), který je podle policie podezřelý z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a za porušování povinností při správě cizího majetku.

Kromě Thomovy reakce zajímaly budějckou veřejnost i stanoviska stran, které mají na radnici své zastoupení.

Jako první veřejně reagovala budějcká ČSSD, jejíž stanovisko Drbna zveřejnila. O vyjádření jsme požádali i další strany - TOP 09, HOPB, ODS a KSČM. Prohlášení prvně zmíněné strany zveřejňujeme v plném znění, další tři na naši výzvu nereagovaly.

Prohlášení zastupitelského klubu TOP 09 k trestnímu stíhání primátora Českých Budějovic

TOP 09 si plně uvědomuje závažnost zahájení trestního stíhání primátora statutárního města České Budějovice, Juraje Thomy.

Skutečnosti tvrzené v usnesení o zahájení trestního stíhání Juraje Thomy mají svůj původ ve fungování předchozí koalice, reprezentované především ODS.

TOP 09 se nemůže vměšovat do působnosti orgánů činných v trestním řízení.

TOP 09 očekává od hnutí Občané pro Budějovice, které podle koaliční smlouvy obsazuje post primátora, že nastalou situaci bude řešit tak, aby nebyla ohrožena důvěryhodnost současné koalice.

Tomáš Bouzek, předseda klubu zastupitelů TOP 09 statutárního města České Budějovice

Příměr s Parkanovou

Předmětné obvinění Juraje Thomy se stalo jedním z námětů i na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 13. září. V úvodu jednání opoziční ODS podala návrh, aby věc byla zařazena do programu jednání, pro návrh se v hlasování vyslovilo jen 11 zastupitelů z 39 přítomných.

Záležitostí se tedy zastupitelé zabývali až v diskuzi, která pod bodem ´Různé´ umožnila zastupitelům vyjádřit jejich názory. V nich zazněla nejen výzva k obecné i politické slušnosti, ale také příměr, ve kterém bylo primátorovo sdělení, že se trestného činu nedopustil, srovnáváno s postojem Vlasty Parkanové, která se rovněž cítí nevinná.

Štítky zastupitelstvo, primátor, Juraj Thoma, obvinění, řešení, vyjádření, TOP 09, Občané pro Budějovice, ODS, České Budějovice, trestní stíhání, ČSSD, KSČM, Vlasta Parkanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvinění primátora Thomy řešilo i budějcké zastupitelstvo  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.